Joghézag vezetett a legújabb mohácsi vészhez

A jelölt halála esetén akkor is időközi választást kellene kiírni, ha kiesése folytán ugyan egynél több jelölt marad versenyben, de az őt jelölő szervezet kéri az időközi választás kiírását.

Magyar-Zsolnay Attila
2019. 10. 14. 8:00
null
A Fidesz méltatlannak tartja az egyetlen nevet a szavazólapon Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekó József, Mohács Fidesz–KDNP-s polgármestere elhunyt. A mohácsi polgármester-választáson így egyetlen jelölt maradt, a szocialisták jelöltje, Csorbai Ferenc. Amikor a jogalkotó az önkormányzati választásról szóló törvény, illetve a választási eljárási törvény szövegét megalkotta, nem gondolhatott előre az olyan esetekre, amikor a választáson elinduló két jelölt közül az egyik a jelölés folyamatának lezárása után haláleset, választójog elvesztése vagy lemondás miatt kiesik, így egyetlen ellenfele annak ellenére versenytárs nélkül indulhat, hogy a választópolgárok nem kizárólag az ő indulását támogatták ajánlásukkal.

A választási eljárásról szóló törvény 137. paragrafusa értelmében a jelölt kiesik, ha a magyarországi szavazás megkezdése előtt a központi névjegyzékből halála vagy választójogának elvesztése miatt törlésre kerül, a választhatóságát elveszti, avagy a szavazás legkorábbi külföldi külképviseleten való megkezdéséig jelöltségéről írásban lemond. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi L. törvény 20. paragrafusa sorolja fel az időközi választás eseteit. A jelenlegi szabályozás szerint csak abban az esetben kell időközi polgármester-választást kiírni, ha egy adott településen nincs polgármesterjelölt, a megválasztott polgármester tisztsége, egyebek mellett halál, lemondás vagy tisztségének egyéb megszűnése miatt megszűnik, avagy a két legtöbb szavazatot kapott jelölt ugyanannyi voksot kapott.

Annak érdekében, hogy a jövőben ne történhessen meg a mohácsi vészhez hasonló eset, törvényben rögzíteném, hogy abban az esetben, ha valamely jelölt halála vagy más okból való kiesése miatt a polgármesterjelöltek vagy egyéni képviselőjelöltek száma egy főre csökken, és a jelölés lezárása miatt új jelölésre nincs lehetőség, időközi választást kell kiírni. A jelölt halála esetén akkor is időközi választást kellene kiírni, ha kiesése folytán ugyan egynél több jelölt marad versenyben, de az őt jelölő szervezet kéri az időközi választás kiírását. A fenti jogszabályi módosítás bezárja azt a joghézagot, amely lehetővé teszi, hogy egy esélyes polgármesterjelölt halála folytán a választók többségének bizalmát nem élvező riválisa verseny nélkül nyerje el valamely település vezetését.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.