Lehet perelni Bangónét és Ujhelyit

A Fidesz a becsületének megsértése miatt a botrányos kijelentések elhangzásától számított 30 napon belül indíthat magánvádas eljárást indirekt becsületsértés miatt.

Prugberger Tamás
2019. 05. 08. 12:00
BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó
Bangóné ismét elvette a sulykot Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, Bangóné Borbély Ildikó az egyik televízió műsorában riporteri kérdésre azt közölte, hogy a Fidesz népszerűsége azért növekszik, mert sok a patkány Magyarországon. A kormány ezt jogosan úgy értelmezte, hogy Bangóné megsértette az összes Fidesszel szimpatizáló választópolgár becsületét, és kommunikációjában felhívást intézett a választópolgárokhoz, hogy a közelgő európai parlamenti választások során ennek a nyilatkozatnak az ismeretében mérlegeljék, hogy melyik pártra szavaznak. A politikai szankción kívül azonban más, kifejezetten jogi, mégpedig büntetőjogi szankcióra is lehetőség van.

Bangóné azáltal, hogy lepatkányozta a kormányra szavazó magyar választópolgárokat, megsértette a magyar állampolgároknak ezt a csoportját, vagyis ezzel a csoporttal szemben becsületsértést követett el. Erre még rákontrázott Ujhelyi István, amikor kijelentette, hogy patkányirtásra van szükség a Lendvay utcában, mert ott van a Fidesz-székház. Ezzel viszont egyértelműen egy szűkebb csoportot, a Fidesz-tagságot és a Fideszt mint pártot sértették meg az MSZP-s politikusok. Ugyanakkor megsértették a kormányt is, amelyet patkánykormánynak tituláltak.

A kormány nevében a jogi személynek számító Miniszterelnöki Hivatal indíthat magánvádas eljárást a kormányt ért közvetlen becsületsértés miatt. Az azonban a kormány elhatározásán múlik, hogy akar-e magánvádat előterjesztetni az őt ért sértés miatt vagy sem. Ugyanígy közvetlen, vagyis indirekt becsületsértési magánvádat terjeszthet elő a Fidesz mint párt az őt ért becsületsértés miatt. Ugyanakkor a Lendvay utcai patkányirtásról szóló kijelentés a Fidesz-tagságot mint csoportot közvetetten sérti. Ezért itt a közvetett, vagyis az indirekt becsületsértés forog fenn.

A Fidesz a becsületének megsértése miatt a botrányos kijelentések elhangzásától számított 30 napon belül indíthat magánvádas eljárást indirekt becsületsértés miatt. Az azonban kérdéses, hogy a tagságát mint kisebb csoportot és a vele szimpatizáló választópolgárok nagyobb csoportját érintő becsületsértés miatt indíthat-e magánvádas eljárást. A kérdésre szerintem igen a válasz. Megvan a lehetőség arra, hogy törvényi analógia (analogia legis) alapján közvetett becsületsértés elkövetése miatt magánvádas eljárás induljon a Fidesz szavazóbázisát képező állampolgárokat és a párt tagjait egységesen patkánynak minősítő MSZP-vel szemben. A magánvád előterjesztése azért is hasznos lenne, mert az önmagukról megfeledkező parlamenti képviselőket remélhetően visszatartaná a hasonló kijelentésektől és a botrányos viselkedéstől.

Prugberger Tamás jogászprofesszor, egyetemi tanár

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.