Németország az anarchia felé sodródik

Németországban olyan terv kivitelezése van folyamatban, amely értelmében az üres lakásokat „nagycsaládosok” (értsd: nagy létszámú bevándorló családok) részére az állam megvásárolná.

Prugberger Tamás
2019. 05. 22. 12:00
Several hundred refugees and migrants walk heading in the direction of the Hungarian border in Belgrade
Menekültek nagyobb csoportja tart Belgrádból a magyar határ felé. Szokásos jelenet Fotó: Marko Djurica Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap mint előadó hivatalos voltam egy tudományos konferenciát követő fogadásra. A kötetlen beszélgetés közben hitelt érdemlő forrás tanúsította, hogy Svédországban azoknak a lakástulajdonosoknak, akik az általuk és hozzátartozójuk által nem lakott lakásokat bérbeadják, az állam a piaci árnál magasabb bérleti díjat fizet, ha migránsoknak adják bérbe azokat.

Ily módon felverik az árakat, és a bérbevétel lehetőségét nagymértékben leszűkítik a beáramló migránsok javára, a svédek kárára. Ennél még brutálisabb az a németországi elképzelés, miszerint a települések önkormányzatai szisztematikusan felmérik az üres és az olyan lakásokat, ahol nem minden helyiséget laknak a tulajdonosok. A helyszíni felmérést végző hatóság közlése szerint olyan terv kivitelezése van folyamatban, amely értelmében az üres lakásokat „nagycsaládosok” (értsd: nagy létszámú bevándorló családok) részére az állam megvásárolná, a tulajdonosok által teljesen ki nem használt lakásokat pedig kisebb cserelakás biztosítása ellenében az állam szintén átvenné azzal, hogy a különbözetet kifizetné a tulajdonosnak.

Mindez általános elégedetlenséget szül, mert például a volt kommunista keleti tartományok városaiban rengeteg megüresedett lakás van. Ugyanakkor a tartományok lakosai meg vannak félemlítve, mert az első kritikus nyilatkozat után mindjárt fasiszta-nacionalista és antiszemita bélyeget sütnek rájuk, jó eséllyel állásvesztéssel súlyosbítva. Én is megtapasztaltam szeptemberi németországi kutatásaim során, ahogyan Angela Merkel a chemnitzi gyilkosság miatt felháborodott tüntetőket lefasisztázta és leantiszemitázta. Németország az anarchia és a káosz felé sodródik.

A szerző egyetemi tanár

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.