Sötétség a Nyugati Fényből

Jourová már a jövő év elején keményen dolgozni kezd Magyar- és Lengyelország megbüntetéséért.

Faggyas Sándor
2020. 12. 30. 11:28
JOUROVÁ, Vera
Hazug állításokkal kritizálta Magyarországot Vera Jourová. Fotó: Francois Lenoir Forrás: MTI/EPA/Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Európának a vírus- és a gazdasági válságtól, ál- és rémhírektől, komor jóslatoktól elgyötört, elfásult százmilliói a jövő évtől azt várják, hogy az új vakcinák, a tömeges védőoltás és a remélt nyájimmunitás következtében visszatérhetnek a normális élethez, egyesek egészen mást várnak, illetve másra készülődnek.

Az Európai Bizottság már a jövő év elején elkezdené Magyarország és Lengyelország jogállamisági vizsgálatát, nyilatkozta egy berlini liberális lapnak Vera Jourová, a testület cseh liberális alelnöke. Vajon melyik honi online felület közölte a szenzációs hírt? Naná, hogy a Gyurcsány házaspár szócsöve, a Nyugati Fény. „Nem sokat totojáznak” – írják (diadal)ittasan, előre pezsgőzve a medve bőrére. Azon örvendeznek, hogy a brüsszeli politikus szerint keményen kell dolgozni azért, hogy szükség esetén valóban csökkenteni lehessen a közösségi támogatásokat azon kormányokkal szemben, amelyek semmibe veszik a demokratikus értékeket.

Evvel önmagában nem volna probléma, a demokratikus értékek semmibe vételének ódiumát az vegye magára, akit illet. De hogy a huszonhét uniós tagállam kormánya közül kit illet, kit nem, azt világos, objektív kritériumok, azonos mérce alapján lefolyó tisztességes, alapos, körültekintő, nem koncepciós és nem statáriális vizsgálat során – közösen! ­– kell majd megállapítani. Ebben állapodtak meg az Európai Unió tagállamainak demokratikus vezetői legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozójukon. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, a magyar és a lengyel kormány – a költségvetési vétó kilátásba helyezésével – december 10-én olyan megállapodást ért el, hogy a jogállamisági mechanizmust nem lehet politikai célokra használni, és az EU alapszerződésében rögzített jogi eljárásrend nem cselezhető ki.

Természetesen minden uniós tisztviselőre nézve kötelező az unió legfőbb döntéshozó testületének döntése, ezért ha a hangyaszorgalmú Vera Jourová (mint az értékekért és átláthatóságért felelős alelnök) már az új év elején neki akar látni a sziszifuszi munkához – mind a huszonhét tagállam objektív kritériumok szerint, azonos mérce alapján lefolyó alapos, körültekintő, tisztességes (!) vizsgálatához –, hát tegye. Ahogy mondani szokták, jó munkához idő kell.

De vajon a cseh alelnök asszony miért pont Magyarországon és Lengyelországon kezdené a rapid vizsgálatot? Miért nem mondjuk ábécérendben, vagy például a tagországok népességszáma, gazdasági fejlettsége vagy egyéb objektív szempont szerinti sorrendjében? Talán a visegrádi szolidaritás jegyében? Nem inkább bosszúból, mert miután nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte Magyarországot, s lényegében lüke, féleszű embereknek minősített bennünket, a magyar kormányfő távozásra szólította fel az Európai Bizottságból? Amely sértő kifejezést egyébként mentora, az amerikai milliárdos spekuláns által pénzelt NGO-hálózat ügynökei szokták használni velünk kapcsolatban.

Jourová valódi szándéka nemrég ismét kiderült, amikor olyan bizottsági „akciótervvel” állt elő, amelynek az a lényege, hogy a brüsszeli birodalmi központból mondanák meg, milyen a tisztességes választás, a tiszta kampány és a kiegyensúlyozott sajtópiac a tagállamokban. Erre így reagált Varga Judit igazságügyi miniszter:

„Vajon melyik biztosnak jut először eszébe, hogy a választási eredményeket is Brüsszelből kellene megküldeni?”

A kérdés költői, és a választ nyilván megint a Nyugati Fény közli majd, hiszen hazánkban a Soros-féle Európai Egyesült Államok legfőbb propagandistája a Gyurcsány házaspár. Ők valóban sötétbe borítanák Magyarországot – mint karácsony előtt Karácsonyék a fővárost –, ha masszív és egyáltalán nem fair külföldi támogatással 2022-ben megkaparintanák a hatalmat. Persze ehhez nekünk is lesz néhány szav(azat)unk.

Faggyas Sándor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.