A babaváró fontos szerepet játszik a fiatalok jövő tervezésében

Több mint a felét adta az új fogyasztásihitel-szerződéseknek a babaváró konstrukció az év első kilenc hónapjában, miközben a támogatott kölcsön állománya hónapokon belül meghaladhatja a személyi hitelekét is – írja a vg.hu.

Forrás: VG.HU2020. 11. 13. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan növekszik az állami támogatás mellett igényelhető babaváró konstrukció jelentősége a lakossági hitelpiacon, mi­után az új szerződések mennyisége a koronavírus-járvány ellenére is szinten maradt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint

a pénzügyi szolgáltatóknál 469,3 milliárd forint értékben kötöttek új babaváró-szerződéseket az arra jogosult családok az év első kilenc hónapjában – ez havi átlagban 52,1 milliárd forintnyi szerződés –, ezzel a folyószámlahitelek nélkül számolt fogyasztásihitel-piac 53,1 százalékát adta ez a hiteltípus.

A babaváró konstrukció rövid idő alatt a legfontosabb fogyasztásihitel-termékké vált Magyarországon, hiszen a korábban meghatározó személyi kölcsönöknél közel 40 százalékkal, 264 milliárd forint alá csökkent a friss szerződések mennyisége az első három negyedévben.

A babaváró kölcsönnek igen jelentős volt a szerepe abban is, hogy 2020 első kilenc hónapjában – amikor már szinte végig érvényesültek a világjárvány hatásai – csak visszafogott mértékben esett vissza a lakossági hitelpiac.

A babaváró konstrukció rövid idő alatt a legfontosabb fogyasztásihitel-termékké vált
Fotó: PEXELS

A fogyasztási hiteleknél ugyanis – ahová a támogatott konstrukciót is sorolja statisztikái­ban az MNB – csaknem 10 százalékos volt a visszaesés 2019 azonos időszakához képest, 883,2 milliárd forintos szerződéses összeg mellett.

Ha viszont kiszűrjük a babaváró hatását az adatokból, 700 milliárd forint környékéről 414 milliárdra csökkent volna a friss állomány, ami több mint 40 százalékos zsugorodás.

Ha pedig az új szerződések mennyisége a most megszokott, havi 50 milliárd forint környéki szinten marad a támogatott konstrukciónál,

a babaváró kölcsön néhány hónapon belül – a lakáscélú hitelek után – a második legfontosabb lakossági hiteltermékké léphet elő a háztartásoknál lévő állomány alapján.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Családbarát politika a számok nyelvén

A Családvédelmi akcióterv keretében valósult meg a babaváró támogatás 2019-től. Egy bő év alatt 117 474 igénylés és közel százezer már megkötött szerződés keretében 930 milliárd forintot tett ki a támogatás értéke, az átlagosan felvett összeg 9,7 millió forint. Kiterjesztették a lakáscélú kölcsönt a használt lakások vásárlására is. Közel harmincezren vették igénybe a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

Sokat számít a négy vagy több gyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed bevezetése. A sok meghozott családpolitikai intézkedés hatása megmutatkozik a házasságkötések számának rendkívüli emelkedésében, a válások csökkenő számában és a termékenységi trendek alakulásában.

Kérdés, milyen irányban bővül majd a családpolitika eszköztára.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.