A félpénzes időszak után is jöhet még rosszabb a pandémia miatt

Megfelezte a kereskedelmi szálláshelyek első kilenchavi bevételét a járvány, és még nincs vége a tragikus évnek.

Forrás: VG.HU2020. 11. 09. 15:54
null
2020.05.12. Zalakaros Szállodai körkép a Mendán Hotel . Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfelezte a kereskedelmi szálláshelyek első kilenchavi bevételét a pandémia, és még nincs vége a tragikus évnek, a novemberi és decemberi előfoglalások alapján semmi jóra nem számíthatnak a piaci szereplők – olvasható a Világgazdaság cikkében. A járvány második hulláma miatt a karácsonyi és a szilveszteri időszak sem tervezhető, csak a remény maradt, hogy ha nem romlik a helyzet, és nem lesz szükség további korlátozó intézkedésekre, az utolsó pillanatban még beindulhatnak az ünnepi időszakra szóló foglalások – összegezte a helyzetet a Világgazdaságnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi gyorsjelentése szerint szeptemberben 59 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, noha a mélypontot jelentő áprilisinál tizenötször erősebb volt a forgalom. A belföldi szálláshelyi eredmények 16,2 százalékkal maradtak el a tavaly szeptemberitől, ami egyértelműen a céges rendezvények és az ősszel máskor szívesen utazó idősebb vendégkör hiányának a következménye – mondta a szállodaszövetségi elnök.

Budapesten mindeközben szeptemberben eltűnt a tavalyi vendégéjszakák 96 százaléka, a főváros turisztikai mutatói a repülőtérivel párhuzamosan lenullázódtak.

Flesch Tamás szerint a következő hetekre és hónapokra vonatkozó előfoglalások elmaradása, az ugyancsak otthon maradó külföldiek miatt ismét több hotel vált üzemszünetre, és nemcsak Budapesten, hanem a Balatonnál is.

A fővárosban ismét bezár több olyan étterem, amely külföldi vendégek nélkül nem tud megélni, és nem akarja vagy nem tudja tovább finanszírozni az üresen is költséges nyitvatartást.

Eddig legalább a szobaárak mélyrepülését sikerült elkerülni, az árakat nincs értelme csökkenteni – véli a szállodaszövetségi elnök. Szerinte ugyanakkor veszélyes tendenciát sejtet, hogy megjelentek azok az észszerűtlenül alacsony árajánlatok, amelyekkel az év végi vendéghiány ellen próbálnak tenni vidéki és budapesti hotelek. A jelenlegi járványvezérelt időszakban azonban kevés eszköz van a szállásadók kezében, a biztonsági döntések érthetők, mára szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki elkapta a vírusfertőzést.

A pandémia miatti utazási korlátozások következtében a külföldi vendégéjszakák száma az egy évvel korábbitól 91 százalékkal maradt el, és az összes vendégéjszaka 88 százalékát szeptemberben már a belföldiek tették ki a kereskedelmi szálláshelyeken.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.