A vírus több mint ezerötszáz igazolt sportolót döntött le a lábáról

A koronavírus a sportolókat sem kíméli. Idehaza is számos példát hallhattunk, hogy erejük teljében lévő élversenyzőket képes ledönteni a lábukról a fertőzés, a szövődmények miatt többen kórházba kerültek – közli a Blikk összeállítása alapján a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2020. 11. 19. 14:37
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsfontosságú, hogy a sportolót a sportorvosi ajánlásokat betartva engedjék vissza a pályára, azonban az esetszámok is arról tanúskodnak, komoly különbségek adódhatnak abból, hogy egyes klubok, szövetségek mennyire veszik komolyan a veszélyt.

A járvány második hulláma alatt összesen több mint 1500 igazolt sportoló betegedett meg.

(25), a Szeged kézilabdázója is átesett a fertőzésen, s bevallotta, nem gondolta volna, hogy a vírus képes ledönteni a lábáról egy 130 kilós embert egy nap alatt. Akadtak még ijesztőbb esetek, az OSC vízilabdázója, Tóth Kristóf (24) augusztusban kétoldali tüdőembóliával és tüdőgyulladással került kórházba, másfél hétig mesterségesen segítették a légzését.

A Diósgyőrtől távozott finn jégkorongozónál, Mikko Pukkánál (38) pedig az atlatszo.hu szerint a túl korai visszatérése után diagnosztizáltak szívizomgyulladást.

A képen az egyes sportok számadatai láthatók
Fotó: Blikk

Fontos, hogy a klubok betartsák az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) ajánlásait: a protokoll alapján az érintettektől ideiglenesen a sportorvosi engedélyüket visszavonják, a sportolót

a tünetek súlyosságától függően csak 3-6 hetes pihenő és kardiológiai vizsgálat után állíthatják újra edzésbe.

„A vírus több belső szerv gyulladását okozhatja, ezért van szükség a megfelelő monitorozásra. A szív érintettsége azért is veszélyes, mert amíg tüdőgyulladás esetén a sportoló maga is érzi a légzésén az adott problémát, a szívizomgyulladás nem feltétlenül jár figyelmeztető jellel, vagy rosszabb esetben csak a szervezet összeomlása előtti másodpercekben” – mondta el dr. Toman József (43), az OSEI-en belül működő Válogatottkereteket Ellátó Szolgálat vezető keretorvosa.

A szakember szerint érzékelnek a sportszervezetek között hozzáállásbeli különbségeket, pozitív példaként a Honvéd egyesületét és a kézilabda-szövetséget emelte ki.

A teljes cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.