Egyértelművé és teljessé vált a szállásfoglalási tilalom

A november 8. előtt beérkezett foglalások értékének 80 százalékát megtéríti az állam a szolgáltatók számára – írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu2020. 11. 11. 15:57
null
Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelművé és teljessé tette a szállásfoglalási tilalmat a szállodák mellett minden szálláshelyre a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet. A vendégeknek minden díj visszajár, a szálláshelyek pedig 80 százalékos kompenzációban részesülnek majd.

Nem csak a szállodák, hanem az összes szálláshelyen tilos a turisták fogadása a következő 30 napban, ezt az éjjel megjelent kormányrendelet tette egyértelművé, ezért szerdán reggel törölni kell az összes, november 11-december 11 közöttre szóló szabadidős szállásfoglalást.

A Szallas.hu ügyvezetője, Szigetvári József a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy miután a foglalások letöltése ellehetetlenül, a vendégeknek a kötbér és a foglalási díj teljes egészében visszajár. Arról a szálláshely szolgáltatók még nem értesültek, hogy milyen módon történik meg a bevételkiesés kompenzációja, a november 8. előtt beérkezett foglalások értékének 80 százalékát ugyanis megtéríti az állam számukra.

A magyar szállásfoglalási piac mintegy 30 százalékát lefedő Szallas.hu-n keresztül 24 ezer aktív foglalás volt bent novemberre, ami a szokásos töredéke volt már amúgy is. Szigetvári József elmondta, hogy már a járványügyi óvintézkedések előtt úgy tűnt, hogy a novemberi foglalások 40 százaléka elmarad, de miután az utolsó három hétre már nem is érkezhetnek be foglalások, becslései szerint nagyjából a tavalyi forgalom 30 százalékával kell számolnia az államnak a kompenzáció kiszámításakor.

A várható nagyságrendet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) az online regisztráció és adatszolgáltatás révén már a döntéshez szolgáltatni tudta a kormánynak, a szálláshely szolgáltató szektornak ígért kompenzáció összegével már számolhattak a döntéshozók.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

A második hullámban sem hagyja cserben a kormány a turizmust

Most sem hagyjuk cserben a turizmust, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ágazatban dolgozók megtarthassák a munkahelyeiket – közölte szerdán a távirati irodával a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Guller Zoltán felidézte: a kormány a turisztikai ügynökséggel közösen már a járvány első szakaszában több intézkedéssel igyekezett segíteni a szektort.

A tavaszi gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt például a járulékkedvezmény, a kedvezményes hitelprogram vagy a SZÉP-kártya csökkentett adózása és megemelt keretösszege.

A hétfőn bejelentett intézkedések között pedig a kormány a turizmusban-vendéglátásban és a szórakoztató, illetve szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozások számára adó- és járulékfizetési kedvezményekről döntött, továbbá a szálláshely-szolgáltatókat foglalásaik kieséséből származó költségeinek megtérítésével segíti.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.