Ellepte a Netflix stábja a magyar megyeszékhelyt

Salgótarján a XX. századi Berlin főtereként tűnik majd fel a Netflix új sorozatában.

Forrás: VG.HU2020. 11. 11. 21:54
null
Forrás: NOOL.HU (YOUTUBE)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Netflix egyik európai filmes stábja lepte el Salgótarján belvárosát – olvasható a Nool.hu cikkében. A nógrádi megyeszékhely a XX. századi Berlin főtereként tűnik majd fel a Netflix új sorozatában, amely várhatóan jövő tavasszal kerül az online videótárba. A hétfői forgatási napon sikerült kicsit belesni a kulisszák mögé – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Kisebbfajta káosz alakult ki hétfő délután Salgótarján belvárosában, ugyanis egyik pillanatról a másikra havazni kezdett a Múzeum tér környékén.

Fotó: NOOL.HU (YOUTUBE)

Azonban minél közelebb érnek a Dornyay Béla Múzeumhoz, a járókelők számára annál világosabbá válhat, hogy nem egy furcsa időjárási jelenségnek lehetnek a szemtanúi, hanem egy filmforgatás kellős közepébe csöppentek.

Szalagokkal zárták le és leállították a gyalogosközlekedést hétfő délután a Múzeum téren és a városháza környékén, ahol mindössze egy szalag választotta el Salgótarjánt az egykori berlini főtértől.

Az épületeken német feliratok látszódtak, előttük pedig hatvanas-hetvenes évekbeli ruhákat viselő színészek sétáltak, miközben a stábtagok serényen gyártották a műhavat, a hangosbemondóból pedig már hallatszott a vezényszó: Action!, azaz Felvétel!

Az online portál információi szerint a kordonok mögött a Netflix egy új német sorozatának a jelenetét forgatták, amely egy cég valós történetét tárja majd a nézők elé. Az operatőr, a rendező, a látványtervező, a sminkes és a színészek mind német állampolgárok voltak, a stábmunka nagy részét magyarok végzik, jó néhány helyi statiszta közreműködésével.

A cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

Orosz rulett

A koronavírus berobbanása óta világszerte nehéz helyzetbe került a filmipar. A nagy stúdiók halogatják a szuperprodukcióik bemutatóit, emiatt pedig­ bezárnak a mozik. Még a világháború alatt is kiosztották az Oscar-díjakat, de vajon lesz-e idén elegendő jó film, vagy a streamingszolgáltatók végleg bekebelezik a szakmát?

Könnyen belátható: ha nincs film, nincs néző, ha nincs néző, nincs film. Az okoskodás most maga a valóság. A hazai mozik bevétele jelentősen csökkent a tavaszi zárvatartás miatt, és nehéz megjósolni, mi lesz a jelenleg is zajló második hullám után. Tavaly 16 millió néző járt a magyar mozikban, idén szeptember harmadik hetéig nagyjából 1,4 millió látogatót regisztráltak a Filmforgalmazók Egyesülete által gyűjtött, a forgalmazók által önkéntesen szolgáltatott adatok szerint. Ez az eddig szokásos nagyjából tízmilliós számnak csak a töredéke. Márciustól júliusig, 14 hétig egyáltalán nem lehetett a mozikat látogatni, a piac pedig azóta is próbál magához térni. Szeptember 21-től ráadásul a maszkviselés már a filmszínházakban is kötelező, annak elmaradása szigorú büntetést vonhat maga után. A kijárási korlátozások idején sokan a streamingszolgáltatásokon (előfizetéssel elérhető online filmes tartalmak) keresztül próbálták meg pótolni az élményeket, de vajon vége lehet a klasszikus értelemben vett mozizásnak, ha elhúzódik a járványhelyzet?

A kivárás állások ezreibe kerül: a mozibezárások nehéz helyzetbe hozzák az olyan óriási cégeket is, mint a Time Warnert birtokló AT&T vagy a Disney, amelynek a filmjei csúszása mellett időlegesen az élményparkjait is be kellett zárnia, majd az újranyitás óta 28 ezer fő leépítését jelentette be. A Warner is elúsztatta a premierjeit, a hazánkban is forgatott Dűne 2021 októberé­ben, a következő Mátrix-folytatás 2021. december 22-én érkezik, az újabb Batman-film pedig csak 2022 márciusában jelenik meg, legalábbis a jelenlegi tervek szerint.

A stúdiók kénytelenek a többi filmjükhöz alkalmazkodni, ki ne üssék egymást a mozipénztáraknál. A még forgatási szakaszban járó Batman azért került át 2022-re, mert az idén decemberre tervezett Dűnét áttették jövő októberre. Ha pedig a mozikat bezárják, a stúdióknak késleltetniük kell a megjelenésüket, ráadásul a március–július közti teljes leállás hatással volt a gyártásra is. A koronavírus terjedése miatt elhalasztottak forgatásokat, az említett Batman című film címszereplője, Robert Pattinson például maga is elkapta a vírust.

 

Amerikában a két legfőbb piac, azaz a New York-i és a Los Angeles-i mozik tavasz óta zárva vannak, Szöllőskei Gábor filmszakértő szerint pedig amíg a New York-i mozik nem nyitják meg a kapuikat, szinte bizonyos, hogy a nagy stúdiók nem fogják bemutatni a filmjeiket.

– Nem látom a megoldást az elcsúsztatott premierdátumokban, hiszen jelenleg csak 2021-re nagyjából kétévnyi blockbuster (nagy költségvetésű sikerfilm) van betervezve, ezek pedig egymást fogják kioltani. Ha minden héten kapunk egy százmillió dollár költségvetésű filmet, akkor abba fognak belebukni a stúdiók, mert ennyi filmet nem tud „kiszolgálni” a közönség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.