Feladták a svédek: korlátozásokat vezettek be

A koronavírus-járvány kezdete óta első alkalommal vezet be korlátozásokat Svédország – számolt be a Bloomberg hírügynökség.

Forrás: VG.HU2020. 11. 12. 11:02
LFVEN, Stefan
Stefan Löfven svéd miniszterelnök. Fotó: Jessica Gow Forrás: MTI/AP/TT Hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kezdete óta első alkalommal vezet be korlátozásokat Svédország – számolt be a Bloomberg hírügynökség. Eszerint november 20-tól az egész országban tilos lesz az alkohol értékesítése este 22 óra után, és fél órával később már be is kell zárniuk az italértékesítési jogosultággal rendelkező vendéglátóknak – írja a vg.hu cikke.

– Olyan helyzet előtt állunk, amely nagyon sötét jövőképet vetít elénk – mondta a miniszterelnök mai stockholmi sajtótájékoztatóján. Meglátása szerint az ország azt kockáztatja, hogy a járvány szempontjából ismét a tavaszi helyzetbe kerülhet. Közben az ország 21 régiójából 13-ban a közvetlen emberi érintkezést kerülő ajánlásokat tette közzé.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről.
Fotó: MTI/AP/TT Hírügynökség/Jessica Gow

Lofven tájékoztatása szerint kész szigorúbb intézkedéseket is megfontolni a nyilvános összejövetelek korlátozására, ha a bejelentett lépések nem gátolják eléggé a fertőzés terjedését.

Svédországot sokan említették jó példaként a nyájimmunitás-kísérlete miatt. Az országban azonban magasabb volt a halálozási ráta, mint a szomszédos államokban.

A Financial Times is foglalkozik a témával rávilágítva, hogy az ország állami epidemiológusa tavasszal még ezt a mottót használta: „Csak ősszel ítélkezz Svédország felett”. Emellett Anders Tegnell májusban és a nyáron is kitartott, miközben azt állította, hogy Svédország Covid-19-től eredő magas halálozási arányát a második hullámban „magas immunitás követi, és az esetek száma valószínűleg legyen elég alacsony ”. Itt az ősz, és Svédországban a Covid-19 kórházi ápolásai gyorsabban emelkednek, mint Európa bármely más országában – mutat rá cikkében az FT.

Korábban arról írtunk, hogyan vészelte át a koronavírust a fiatal naszályi pár Skóciában: Péter és Eszter már több alkalommal jártak együtt külföldön, de ez volt az eddigi leghosszabb kalandjuk.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.