GDP: Budapest jobban áll Varsónál és Prágánál

Cáfolják Karácsony Gergely főpolgármester Budapest gazdasági helyzetéről közölt számait a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség adatai.

Forrás: VG.HU2020. 11. 12. 10:15
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest főpolgármestere többször is kifogásolta, hogy miközben a főváros Magyarország GDP-jének közel 40 százalékát termeli meg, ennek csupán 2,7 százalékából gazdálkodhat. Ezzel szerinte Budapest sereghajtó a régióban, miközben Berlin részesedése több mint 22, Bécsé 15, Varsóé és Prágáé egyaránt 7 százalék fölött alakul – írja a vg.hu.

A két tárca ennek kapcsán készített mérleget, amelyből az derül ki, hogy

Budapest 36,5 százalékkal járul hozzá a nemzeti össztermékhez, a GDP-arányos költségvetési részesedése azonban nem 2,7, hanem 6,2 százalék.

A főpolgármester által hivatkozott fővárosok mozgásterét illetően is árnyaltabb kép látszik: Bécsben ugyanez 14,7, Berlinben 20,2, Varsóban már csak 4,9, Prágában pedig 4,7 százalék a 2018-as statisztikák szerint. Vagyis a magyar a lengyel és a cseh fővárosnál is jobban áll ezen a téren, ugyanakkor látványos lemaradásban van az osztrákhoz vagy a némethez képest.

Jóllehet, a fővárosi és kerületi önkormányzatok támogatása jelentősen ugrik jövőre, ezen a címen együttesen 116,2 milliárd forintot terveztek be az idei 86,6 milliárd forint után, amely 34 százalékos plusz.

A költségvetési főösszegek sorát összevetve sem látszik drámainak a helyzet. A budapesti büdzsé 3,1 milliárd eurót tett ki tavaly, amely előzi Prágáét (2,5 milliárd euró) és látótávolságon belül van a Varsó rendelkezésére álló 4,2 milliárd euróhoz képest. A bécsi (14,2 milliárd euró) és a berlini (29,4 milliárd euró) hasonló adat már más nagyságrendet képvisel. Csakhogy miközben ezeknek a fővárosoknak a főbb feladatai között például az oktatás és az egészségügy is szerepel, addig Budapestnek ezekre nem, csak a közösségi közlekedés és a bölcsődék-óvodák fenntartására kell költenie.

A főváros iparűzési adóbevételei majdnem megduplázódtak az évtized elejével kezdődően, az összeg 85 milliárd forintról 2019-re 164 milliárd forintra emelkedett.

Igaz, az idén a koronavírus okozta válság miatt 25 milliárdos kiesést kalkulálnak ebben a tételben. Az egy főre jutó adóerő-képesség kapcsán is felfutó trend figyelhető meg, amely 2014-től 2020-ra megközelítette a másfélszeresét, és meghaladja a 61 ezer forintot.

A teljes cikket elolvashatja a Világgazdaság oldalán.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy csődbe mehet Európa harmadik legnagyobb fapados légitársasága. Az ünnepeket még megéri a Norwegian, 2021 első negyedévében azonban végképp kifut a pénzből.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.