Kiszámolták, mennyivel drágul jövőre a cigaretta ára

Egy doboz cigaretta fogyasztói ára két lépcsőben, előbb januárban várhatóan 134, majd áprilisban további 94 forinttal emelkedhet, miközben az átlagár már most is mintegy 1400 forint – írja a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2020. 11. 19. 14:19
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piaci szakértők számításai szerint a megnövekedett jövedéki adóteher hatása a fogyasztói árra a cigaretta esetében egy dobozra vetítve január elsején 134 forint, áprilisban pedig további 94 forint emelkedést jelent majd.

Mivel jelenleg egy doboz cigaretta átlagára 1400 forint, ez azt jelenti, hogy 1628 forintra ugorhat ez az összeg – tudta meg a Világgazdaság.

A kalkuláció előzménye, hogy az Országgyűlés kedden számos adóváltoztatásról döntött a kormány javaslatára. Ezek között szerepelt, hogy a cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik az ide vonatkozó uniós irányelvek hatására, így a cigarettára rakódó teher 2021. április 1-jétől legalább 39 300 forint lesz ezer darabonként.

Újra drágulhat hazánkban a füst Fotó: Pexels

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. már a 2020. január-áprilisi adatok alapján arról számolt be, hogy bár a dohányboltok forgalma meghaladta a 250 milliárd forintot, az értékesített mennyiséget tekintve érdemben csak a szivarka eladása nőtt.

A piaci változások mögött az uniós szabályozás szerinti adóemelés áll.

A teljes cikk IDE KATTINTVA érhető el.

Hamisruha-gyár a cigarettacsempész sufnijában

Nemcsak csempészdohányt, hanem hamis ruhákat, ezek előállításához kellő matricákat, szitanyomókat, vasalókat is lefoglaltak szeptember 7-én kora reggel a pénzügyőrök egy somogyi faluban. A Nemzeti Adó -és Vámhivatal munkatársai a bűnügyi felderítőktől kaptak olyan információkat, hogy a kis faluban senki nem jár vásárolni se a dohány-, se a ruházati boltba, minden árut egy családi háznál szereznek be. A NAV szeptember 9-én kétmilliós bírságot szabott ki az ügyben, de ezzel párhuzamosan büntetőeljárás is indul.

A NAV ellenőrei a somogyi polgárőröket hívták segítségül, hogy helyismeretük alapján azonosítsanak be egy házat, ahol a hírek szerint több jogsértést is elkövetnek az ott élők. A jövedéki ellenőrzés során a házban két és fél kilogramm vágott dohányt és 14 ezer szál magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak, a szakértők szerint az áru Ukrajna felől érkezhetett be Magyarország területére, a feketepiaci értéke meghaladta a kétmillió forintot.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.