Nyolcmilliárdos adócsalásért perelnek egy aukciósházat

Az aukciósház tagadja a szerintük alaptalanul adócsalásért kapott vádakat.

Forrás: VG.HU2020. 11. 10. 16:48
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York állam perbe fogja a Sotheby’s aukciósházat egy 27 millió dolláros (körülbelül 8 milliárd forintos) üzlet kapcsán adócsalásért. Az aukciósház tagadja a szerintük alaptalan vádakat, azonban az államügyész úgy véli szándékosan kerülték el az adófizetést az offshore Porsal Equities céggel – írja a The Art Newspaper.

Fotó: Pexels

A több mint negyven oldalas vádiratban amelyet a New York-i Legfelsőbb Bírósághoz adott be Letitia James, New York állam főügyésze azt állítja, hogy a Sotheby’s megsértette New York állam törvényeit, amikor

egy meg nem nevezett gyűjtőt műtárgykereskedőként tüntettek fel, hogy a 27 millió dolláros üzlet után megkerüljék adófizetési kötelezettségeiket

- írja a vg.hu.

Az iratok szerint az aukciósház szándékosan állított ki adómentességet élvező tanúsítványokat a műtárgyakról a vevő Porsal Equities vállalatnak arra hivatkozva, hogy azok esetében továbbértékesítésre kerül majd sor. Ezzel szemben Letitia James szerint

tudatában voltak annak, hogy a vevő lesz a tárgyak végső tulajdonosa.

Sőt, a főügyész szerint a Sotheby’s egyik vezető értékesítője javasolta kliensüknek, hogy ily módon csökkentheti adóterheit.

A két vállalatnak azonban nem ez az első, hogy adócsalásért szóba hozták őket, ezt megelőzően 2018-ban a Porsal Equities már elismert egy csaknem 11 millió dolláros bírságot, amit egy 50 millió dolláros műtárgy adásvétele után fizettek meg.

Jelenleg úgy fest, hogy

az aukciósház legalább 29 alkalmazottja tudatában volt annak, hogy a gyűjtő megtartja magának a tárgyakat, ennek ellenére mégis kereskedőként tüntették fel a tanúsítványokban a vevőt.

A Sotheby’s közleményében azonban visszautasította a vélt vádakat, amelyek meglátásuk szerint mind a tények mind a törvényi keretek tekintetében alaptalanok.

A teljes cikket elolvashatja a Világgazdaság oldalán.

Korábban megírtuk: A legérzékenyebb pontra sújt a legnagyobbat az adóhivatal. A Mercedes és a BMW tömegautó az adócsalóknál, a nagyhalak Lamborghinivel, Ferrarival járnak – tudtuk meg a NAV bűnügyi főigazgatójától. Vankó László bemutatta lapunknak a tapasztalatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.