Ezek a legnépszerűbb szakmák idén Magyarországon

Megkezdődtek a szakmai vizsgák a technikumokban.

2024. 05. 16. 8:53
cukrász
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban, ahol az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is. Idén mintegy negyvenezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből május 14. és 31. között – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

A legnépszerűbb szakma az idei vizsgán a villanyszerelés,

amelyből 2964-en tesznek vizsgát, míg a kereskedelmi értékesítő szakmából 2367-en adnak számot tudásukról. A harmadik helyen a szakács szakma áll a vizsgázók körében 2125 vizsgázóval. Emellett változatlanul magas a cukrász, a hegesztő vagy a pénzügyi-számviteli ügyintézői szakmából vizsgázók száma.

A tavalyi tanévtől már elektronikusan, interaktív formában zajlanak a szakmai elméleti vizsgák minden tantárgy esetében. Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent, így a vizsgák papírmentessé, a kiértékelések gyorsabbá váltak.

– Az új szakképzési rendszerben folyamatosan nő a szakképzésbe jelentkezők száma, és emelkednek az oktatói bérek: 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően – fogalmazott Pölöskei Gáborné. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett:

Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat. A szakképzés mára a felsőoktatás előszobája lett.

Míg két éve 13 ezer tanuló jelentkezett a szakképzésből felsőoktatásba, tavaly ez a szám 74 százalékkal növekedett, azaz mintegy 23 ezer tanuló szeretne továbbtanulni felsőoktatási intézményben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.