időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo
Programkereső
December 3. Friday

Golda Magdolna emlékkiállítás Budafokon

Molnár Józsefné Golda Magdolna igazi ős-budafoki volt. Rajongással szerette szülővárosát, amelyről számos festményt is készített. Hazaszereteténél, jó szívénél, a közösségért való tenni akarásáért már csak a szerénysége volt nagyobb. Életművének legnagyobb részét az önkormányzatnak és a Nagytétényi Polgári Körnek ajánlotta fel. A műveiből összeállított emlékkiállítás 2022. január 29-ig tekinthető meg a Magdolna Udvarban.
Dec 3. 18:00 - Jan 29. 21:00
Magdolna Udvar
December 7. Tuesday

15. Román Filmhét az Urániában

Hét új alkotással érkezik idén a Román Filmhét, amely ezúttal a védjegyévé vált újhullámos munkák mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is bemutat. A rendezvényen komoly díjakkal elismert alkotásokat láthatunk, amelyek többsége csak most, egyszeri alkalommal kerül itthon mozivászonra – egytől-egyig eredeti nyelven, magyar felirattal.
Dec 7. 19:30 - Dec 12. 16:30
Uránia Nemzeti Filmszínház
December 9. Thursday

Amerre én járok... – tudományos konferencia a 70 éves Pávai István tiszteletére

A 70 éves Pávai István tiszteletére tudományos konferenciát szervez december 9-én és 10-én a BTK Zenetudományi Intézet, a Hagyományok Háza és a Zeneakadémia a Zenetudományi Intézet Bartók termében. A konferencia programját az előadásokon túl, csütörtökön Pávai István Hungarian Folk Dance Music of Transylvania című könyvének a bemutatója színesíti.
Dec 9. 09:00 - Dec 10. 13:00
Zenetörténeti Múzeum
December 9. Thursday

Gyermekszínház: Diótörő

A Diótörő meséjét – Csajkovszkij csodálatos balettja révén – mindenki ismeri. A Csili Művelődési Központban december 9-én a történet Nektár Színház által készített feldolgozását tekinthetik meg a gyerekek, amely az eredeti Ernst Theodor Amadeus Hoffmann által írt mese alapján készült. A prózai megfogalmazás könnyebben érthetővé teszi a kicsik számára az amúgy bonyolult álomjelenetekkel tűzdelt mesét.
14:00 - 16:00
Csili Művelődési Központ
December 9. Thursday

Teremtő gondolat szobrai – Melocco Miklós művészete

A művész és gondolkodó eddigi munkásságát bemutató portréfilm, a térben, három dimenzióba helyez egy rendkívüli életpályát. Először is szuggesztív, odaillő zenei etűdökkel mutatja be az eddig elkészült legfontosabb szobrokat és emlékműveket. Másodszor ritka alkalom, hogy a művész ezen alkotások hátterét személyes vallomással mutatja be. Legvégül pedig a művésztársak és hiteles értelmiségi személyiségek beszélnek Melocco Miklós egész munkásságáról.
15:54 - 16:55
M5 kulturális csatorna
December 9. Thursday

Toborzó – In memoriam Cseh Tamás

December 9-én 19 órától megtekinthetik a Nemzeti Táncszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Toborzó című előadását. Az alkotás fejet hajt azon magyar huszárok, katonák, bakák előtt, akik életüket adták a nemzetért, akik védték a magyar hazát és ezzel követendő példát mutattak minden nemzedéknek. A produkcióban közreműködik Bochkor Bíborka énekesnő, Molnár Levente operaénekes, valamint a Honvéd Férfikar.
19:00 - 21:00
Nemzeti Táncszínház
December 9. Thursday

Händel: József és testvérei – ősbemutató

Egy bibliai történet ősbemutatójának lehetünk részesei december 9-én a Zeneakadémián. Händel József és testvérei című barokk oratóriumában Balogh Eszter alakítja Józsefet egyedi hangú mezzoszopránként. A barokk előadásokban gyakran előfordult, hogy nők férfi szerepekben énekeltek, vagy kontratenorok női karaktereknek kölcsönözték a hangjukat. Ebből adódóan korhű előadásra számíthat a közönség, s nem csak a korabeli hangszerek vonatkozásában.
19:30 - 22:00
Zeneakadémia
December 9. Thursday

Szergej Nakarjakov és a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenye

Szergej Nakarjakov a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével az olasz romantika pompás hangversenydarabját, Amilcare Ponchielli trombitaversenyét, valamint a korszak egyik legjelentősebb francia trombitavirtuóza, Joseph Jean-Baptiste Laurent Arban nápolyi népdalra írt variációsorozatát, A velencei karnevált adja elő december 9-én a Művészetek Palotájában.
19:30 - 22:00
Művészetek Palotája (MÜPA)
December 10. Friday

Hegedűs Endre zongoraművész gyermekkoncertje

Hegedűs Endre Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zenepedagógus a gyerekeknek szóló koncerten igazi mesterműveket szólaltat meg. A kis közönség legnagyobb örömére a dallamok közben a művész apró, érdekes történetek is mesél a felcsendülő alkotásokról.
10:00 - 11:00
Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér
December 10. Friday

Látványos bolygóegyüttállás várható december 10-én

Hosszú kozmikus vonalat rajzol szemünk elé a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold december 10. éjjelén. Az egymástól 15-20 fokra járó égitestek megfigyeléséhez távcsőre sem lesz szükségünk, az együttállás szabad szemmel mutatja majd meg igazi szépségét. Érdemes egész decemberben figyelni az eget, mert Mikulástól szilveszterig szebbnél-szebb együttállásokban gyönyörködhetünk az esti égbolton.
16:45 - 19:00
Svábhegyi Csillagvizsgáló
December 10. Friday

Jegesmaci barátai – bábelőadás a Zuglói Civil Házban

Az Ametist Bábszínház előadásán egy kedves történetet hallhatunk a két kíváncsi kis pingvinről, akik hosszú vándorútra indulnak, hogy új barátokra és ismeretekre tegyenek szert. Vállalkozásuk sikerrel jár hiszen megismerkednek a jegesmedvével, és barátságot is kötnek vele. A látványos, nagyméretű bábokkal előadott vidám műsor a gyerekek egyik kedvence.
17:00 - 18:00
Zuglói Civil Ház
December 10. Friday

Tizenhárom almafa – Trianoni utótörténet

A Tizenhárom almafa című darabot nézhetik meg december 10-én a Nemzeti Színházban. A korabeli dokumentumok, levéltári adatok, valamint Wass Albert Tizenhárom almafa című regénye alapján írt szövegkönyv alapként szolgál egy olyan előadás színreviteléhez, melynek célja egy „nagy világrendben” állhatatosan tovább élő kis nép harcának és életre ítéltségének a bemutatása.
18:00 - 21:20
Budapest, Nemzeti Színház
1/3