időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo
Programkereső
június 22. csütörtök

Harc a fenevaddal − a bika a spanyol és a mediterrán kultúrában

A Magyar Nemzeti Galéria, a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet közös kamaratárlata a bikaviadalok szereplőit, kulturális jelentőségét és a téma gyökereit tárja a látogatók elé az intézmény gyűjteményeiből válogatott 12 műalkotás segítségével. A kiállításon antik tárgyakat, festményeket, szobrokat, rajzokat és metszeteket láthat a közönség.
jún. 22. 09:00 - nov. 12. 19:00
Magyar Nemzeti Galéria
július 21. péntek

Hunyadi László – opera online

Erkel Ferenc egyik legnépszerűbb operája Brickner Szabolcs, Kolonits Klára, Pataky Dániel, Miklósa Erika és Bretz Gábor főszereplésével, Ókovács Szilveszter rendezésében érhető el hat hónapon át ingyenesen az OperaVision internetes platformján július 21-én 19 órától. A cél, hogy az előadásfelvételek segítségével az opera műfaját a vájtfülűek mellett a laikusok körében is népszerűsítsék.
júl. 21. 19:00 - jan. 21. 23:59
Online
július 25. kedd

Csillag és kereszt – tárlat a 100 éves Magyar Érdemrendről

A tárlat rendi jelvényeket mutat be, esetenként az adott kitüntetés dobozával, miniatűr jelvényével és a kitüntetéshez tartozó adományozási okirattal, alapszabállyal. A rendi jelvények mellett az egykori kitüntetett személyek – például Bethlen István – festményeken jelennek meg, illetve díszes öltözetek – így Horthy Miklós flottakabátja – is megtekinthetők.
júl. 25. 11:23 - okt. 1. 18:00
Magyar Nemzeti Múzeum
augusztus 11. péntek

A túlsó part – aatoth franyo tárlata

Augusztus 11-étől aatoth franyo nyíregyházi születésű, jelenleg Thaiföldön élő képzőművész alkotásainak reprezentatív válogatását láthatja a művészetkedvelő közönség a szegedi REÖK-ben. A festő karrierje Victor Vasarely segítségével, a párizsi École Supérieure des Beaux-Arts-ból indult, művészetére a legnagyobb hatást előbb Mongólia, majd Thaiföld gyakorolta.
aug. 11. 16:00 - szept. 24. 18:00
Reök Szeged
augusztus 17. csütörtök

Hadi múltunk kincsestára – kiállítás

A Hadtörténeti Múzeum értékeiből nyílt időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Rendházban, a mintegy 150 műtárgyat bemutató tárlaton, öt teremben tematikus elrendezésben olyan műtárgyakat láthatnak az érdeklődők, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a nagyközönség elé. A kiállításon az 1848-1849-ben létrejött honvédség tárgyi emlékeit is megtekinthetjük.
aug. 17. 15:30 - dec. 3. 18:00
Szent István Király Múzeum
augusztus 18. péntek

Romani Design – Aktivizmussal a tradíciókért

Kiállítás nyílt a világ első roma divatstúdiójának munkáiból a Hagyományok Háza budapesti székházában. A művészek alkotásai a társadalmi párbeszéd fórumai is egyben, és mindenki számára üzeneteket hordoznak. Az augusztus 18-tól látogatható tárlaton két olyan művészt ismerhetünk meg, akik ruháikban feldolgozzák a roma népviseletet, a roma motívumokat.
aug. 18. 10:00 - okt. 31. 18:00
Hagyományok Háza
augusztus 19. szombat

Erdély művészete a két világháború között – tárlat Debrecenben

Felbecsülhetetlen értékű, immár közkinccsé lett kollekcióba, ifj. dr. Böhm József nagyváradi születésű orvos-gyűjtő és ugyancsak medikus édesapja, néhai id. Böhm József két generáción át gyarapított magángyűjteményébe invitálja látogatóit a Déri Múzeum. A különös gonddal válogatott gyűjteményből válogat az augusztus 19-én megnyíló Erdély művészete a két világháború között című kiállítás.
aug. 19. 10:00 - jan. 1. 18:00
Déri Múzeum
augusztus 22. kedd

Magyar Csillaglegendárium – kerámiakiállítás

A Józsa Judit Galériában idén másodjára megrendezett tárlatot a feledésbe merült ősmagyar csillagmítosz inspirálta, témája a népköltészet a csillagos égbolton. A kiállított alkotások célja, hogy hozzásegítsék a látogatót a régi hagyományok újra megismeréséhez. A tárlat az első részben elkészült szobrokkal együtt október 31-ig, ingyenesen tekinthető meg.
aug. 22. 14:00 - okt. 31. 18:00
Józsa Judit Galéria
augusztus 25. péntek

A Tenkes kapitánya-kiállítás nyílt a siklósi várban

A hatvan éve készült A Tenkes kapitánya forgatásának egyik legfontosabb helyszínén, a siklósi várban nyílt kiállítás, amely a sorozathoz kötődő emlékek bemutatása és megőrzése mellett magát a kultuszt szeretné továbbörökíteni a fiatalabb generációk számára. A kiállítás nyitvatartási időben állandó jelleggel megtekinthető a siklósi várban.
aug. 25. 15:30 - okt. 31. 20:00
Siklósi vár
augusztus 30. szerda

A mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik – Féner Tamás kiállítása

Az augusztus 30-án nyíló, négy teremből álló, három sorozatot bemutató tárlat címéül szolgáló idézet a Károli Gáspár fordította Bibliából származik, ugyanakkor nemcsak Féner Tamás életszemléletét tükrözi, hanem a legutolsó alkotói periódusának egyfajta összefoglalása is, melynek legutóbbi fejezete ebben az évben valósult meg.
aug. 30. 12:00 - okt. 1. 12:00
Mai Manó Ház
szeptember 1. péntek

Mit tanít ma Jézus nekünk? – időszaki kiállítás

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei - Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítást rendez Mit tanít ma Jézus nekünk címmel a pápai Ótemplomban. A szeptember 1-én, 17 órakor nyíló tárlat válogatás az Evangélium21 Kortárs képzőművészeti gyűjtemény anyagából. A kiállítás 2023. október 31-ig tekinthető meg.
szept. 1. 17:00 - okt. 31. 18:00
Pannonia Reformata Múzeum
szeptember 1. péntek

Mátray Gábor életmű-kiállítása

Szeptember elsején nyílik meg Mátray Gábor zeneszerző és zenetörténész életmű-kiállítása a Nagykátai Városi Könyvtárban. A tárlatot Tari Lujza, a Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa nyitja meg, Mátray Gábor életébe Mizsei Tamás főtanácsos és Bene Zoltán író, Mátray-kutató nyújt betekintést. A kiállítás október 14-ig tekinthető meg.
szept. 1. 18:00 - okt. 14. 09:00
Nagykátai Városi Könyvtár
1/4