időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo
Programkereső
november 18. péntek

Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben

A Kecskeméti Katona József Múzeum Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben címmel – a Petőfi Sándor-emlékév részeként – országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez november 18-tól a kecskeméti Cifrapalota földszinti termeiben. A kiállítás hangsúlyozottan tartalmi alapú kiállítás, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás.
nov. 18. 10:00 - jún. 4. 17:00
Kecskeméti Katona József Múzeum – Cifrapalota
november 18. péntek

Nyitnak Budapest Belvárosában az adventi vásárok

Pénteken nyílik a pesti Belváros két nagy karácsonyi vására, a Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas és a Szent István téri Advent Bazilika is. A tavaly másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika látogatóit 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítók fogadják a Szent István-bazilika előtti téren. A rendezvény területén mintegy 120 hazai kiállító kap helyet.
nov. 18. 17:00 - jan. 1. 22:00
Budapest, Szent István tér, Vörösmarty tér
november 21. hétfő

Zrínyi gránátvetői – tárlat

Egyedülálló, a Zrínyi-család címerével és jelmondatával díszített gránátvetőket állítottak ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Egyetemi Könyvtárában. A kiállítás A 17. század hadviselésének tárgyi emlékei című tárlat folytatásaként, illetve ahhoz kapcsolódva jött létre. A tárlat különlegessége, hogy Szathmáry Tibor fegyvertörténész felbecsülhetetlen értékű gyűjteményének olyan gyöngyszemeit tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek múzeumokban sem láthatók.
nov. 21. 09:00 - dec. 12. 18:00
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar
november 21. hétfő

Fotókiállítás mutatja be a Fitos Dezső Társulat repertoárját a Fonóban

Január végéig látható a Fitos Dezső Társulat repertoárját bemutató Jövőnk a hagyomány! című fotókiállítás a Fonó Budai Zeneházban. A képeken a Kocsis Enikő és Fitos Dezső Harangozó Gyula-díjas táncművészek nyolc párral működő, Magyarország új, hivatásos néptáncegyütteseként bejegyzett társulatának darabjait ismerheti meg a közönség. A régebbi előadások mellett a társulat új, Embertánc című előadásából is láthatnak jeleneteket fotókon az érdeklődők.
nov. 21. 10:00 - jan. 31. 21:00
Fonó Budai Zeneház
november 22. kedd

Kaláka határon innen és túl

November végétől megkezdi ünnepi turnéját a Kaláka együttes határon innen és túl. Bogdán Zsolttal közös, Vannak vidékek című Kányádi estjükkel a kiscsőszi Pajtában november 22-én, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban november 23-án, a budapesti Hagyományok Házában november 24-én lépnek fel. Az adventi készülődés jegyében pedig december folyamán 10 alkalommal játsszák Szabad-e bejönni ide Betlehembe karácsonyi koncertjüket az ország számos pontján.
nov. 22. 18:00 - dec. 22. 18:00
Országos
november 22. kedd

Spanyol Filmhét az Urániában

Az elmúlt év legjobbjaiból válogatták ki a szervezők azt a tizenegy filmet, amelyeket a Spanyol Filmhét keretében láthat a közönség az Urániában november 22. és 27. között. A Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet közös fesztiválján vígjátékokat, drámát és horror filmet is láthat a közönség. A filmhét november 22-én 19 órakor a kortárs spanyol filmkészítés egyik legsikeresebb női szerzője, Icíar Bollaín új alkotásával, a Maixabel vetítésével kezdődik.
nov. 22. 19:00 - nov. 27. 19:00
Uránia Nemzeti Filmszínház
november 23. szerda

A természeti élmények képi világa – kiállítás

December 16-ig látogatható a Lakitelek Népfőiskola Gálfalvi Termében a Szappanos István Székely Bertalan-díjas kecskeméti festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás. A tárlaton az alkotó több évtizedes művészi munkásságának szűk keresztmetszetét állították ki. A kiállításon találkozhatunk a természet ihlette tájhangulat mellett a gyász képének transzformálásával, virágos réttel és ködös őszi vízparttal egyaránt.
nov. 23. 09:00 - dec. 16. 18:00
Lakitelek Népfőiskola
november 23. szerda

Kiállítás a XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyaiból Békéscsabán

A XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyanyagából tekinthető meg kiállítás december 23-ig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Több mint ötszáz alkotást neveztek az idén nemzetközivé vált biennáléra, amelyek közül a békéscsabai múzeum három termében 265-öt mutatnak be. Érkezett mintegy 40 grafika japán, kínai, amerikai, orosz, szlovák, lengyel, ciprusi és ecuadori tervezőtől is.
nov. 23. 10:00 - dec. 23. 18:00
Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum
november 24. csütörtök

Életgazdagság – az MMA Népművészeti Tagozatának kiállítása

Az Életgazdagság címadó gondolat Andrásfalvy Bertalantól származik, és jól tükrözi a néphagyományban gyökerező alkotóerőt. A kiállítás – a kiállító tér sajátosságait is figyelembe véve – hármas tagozódású: az Isten – Haza – Család hármas egység köré szerveződik. Három jól elkülönülő, de egymásból következő, és egymáshoz kapcsolódó térben rendezik el a magyar hagyományban gyökerező alkotásokat. A tárlat január 29-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.
nov. 24. 10:00 - jan. 29. 18:00
Pesti Vigadó
november 25. péntek

Indul az Adventi Villamos

November 25-én ismét útjára indul a BKV különleges UV nosztalgia villamosa. Ezúttal azonban nem a megszokott fényruháját ölti magára, hanem adventi hangulatú belső díszítése teremt ünnepi hangulatot a szerelvényen. Idén pedig fontos küldetése is van a BKV Adventi Villamosának: alkalmat kínál az utasoknak, hogy adománnyal segítsék a leginkább rászorulókat. A villamos egészen karácsonyig közlekedik és Budapest különböző pontjain bukkan majd fel.
nov. 25. 08:00 - dec. 18. 22:00
Budapest
november 25. péntek

A festő-poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere

A Magyar Nemzeti Galéria új kamarakiállítása a Rimaszombaton született Tichy Gyulának (1878–1920), a magyar grafika egyik kiemelkedő jelentőségű mesterének művészetét mutatja be. Festészetét és rajzi, grafikai munkásságát az angol és a bécsi szecessziós mesterek művei inspirálták. A múzeum gyűjteményéből válogatott mintegy nyolcvan művet felsorakoztató tárlat anyagát ritkán vagy most először láthatja a nagyközönség.
nov. 25. 10:00 - márc. 5. 18:00
Magyar Nemzeti Galéria
november 25. péntek

Szegedi Karácsonyi Hetek

Változatos adventi programokkal várják a szegedieket és a városba érkező vendégeket november 25-től egy hónapon át a csongrád-csanádi megyeszékhelyen. A több évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Karácsonyi Hetek jóval több mint egy hagyományos adventi vásár, rengeteg kisebb-nagyobb rendezvény teszi emlékezetessé mindenki számára. A fő helyszín idén is a Dóm tér lesz, ahol a kézművesek és a kereskedők számtalan érdekességgel és karácsonyi ajándékötlettel várják a látogatókat.
nov. 25. 16:00 - dec. 24. 18:00
Szeged
1/4