Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Komoly ígéretet tett Békés vármegye ikonikus városának Lázár János

Egy térség sorsát nem is olyan bonyolult megváltoztatni – véli a miniszter.

Forrás: MTI2024. 05. 17. 21:53
LÁZÁR János
Gyula, 2024. május 17. Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a Fidesz-KDNP országjáró fórumának gyulai állomásán, a Vigadó elõtti téren 2024. május 17-én. MTI/Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára – mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.

Az Airbus csak egy belépő volt valójában, ennél nagyobb volumenre van szükség; a kormány készen áll iparipark-fejlesztésre és útépítésre

– jelentette ki Lázár János.

LÁZÁR János
Fotó: MTI/ Lehoczky Péter

Beszédében kiemelte, a térség sorsát utakkal és gyárakkal lehet megváltoztatni. Békés vármegye fejlesztése érdekében két fontos döntés született meg korábban – mutatott rá a miniszter. Az egyik, hogy Békéscsabát összekötik az M5-ös autópályával, az M44-es gyorsforgalmi út jövőre teljesen el is készül. A másik, hogy fejleszteni kell a gazdaságot, egyrészt hatékony, profitábilis mezőgazdaságra, másrészt élelmiszer- és védelmi iparra van szükség – hangoztatta.

A kormány két nagy autóipari központ létrehozásán dolgozik: Az egyik a debreceni-nyíregyházi-miskolci, a másik a szegedi lesz. Békés vármegye a kettő között helyezkedik el, így mindkettőhöz kapcsolódhat – jelentette ki a tárcavezető. Ennek leginkább közlekedési akadálya van jelenleg. Ezért döntöttek a 47-es főút négysávosításáról, amelynek először a Békéscsaba-Mezőberény-Berettyóújfalu közti szakasza, majd a Szeged-Békéscsaba közti része épül meg – tette hozzá. 

A kiviteli tervek készülnek, a kisajátítások elkezdődtek. A miniszter megjegyezte: 2026-ig szeretné elkezdeni a munkát, ezt tartja most a legnagyobb feladatának. A másik fontos döntés, hogy az M44-est meghosszabbítják Nagyszalontáig.

Ezermilliárdos nagyságrendben mozgatunk meg forrásokat, hogy a térség a térképre jobban rákerüljön

 – húzta alá Lázár János.

Gyula az ország egyik legfelkapottabb üdülővárosa, a településen tovább kell fejleszteni a turizmust is, és akkor még inkább a fejlődés útjára tud lépni – fogalmazott Lázár János. Az ipar és a turizmus fejlesztése pedig azért is fontos, hogy visszatérjenek a fiatalok, hogy tudják, biztos, jól jövedelmező munkájuk lesz a turizmusban és az iparban is.

GÖRGÉNYI Ernõ; LÁZÁR János
Lázár János miniszter és Görgényi Ernő polgármester Gyulán. Fotó: MTI/Lehoczky Péter

 

Közeleg június kilencedike, a tét óriási

Lázár János a beszéde végén kiemelte, a június 9-i választás tétje helyben az, hogy

marakodás vagy gyarapodás lesz-e: országosan pedig az, hogy merre haladjon Magyarország: a háború vagy a béke felé.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester a fórumon kiemelte, legfontosabb céljának az Airbus-gyárnak is helyet adó déli ipari park további fejlesztését, egy úgynevezett törökzugi gyűjtőút építését, a meglévő M44-es elkerülő szakaszának felújítását tartja, továbbá azt, hogy Budapest és Gyula között közvetlen vasúti járatok közlekedjenek, a városba vonattal érkező turistáknak ne kelljen átszállniuk Békéscsabán. 

Lázár János ígéretet tett, hogy utánajár, miként oldható meg a vasúttal kapcsolatos kérdés, hiszen a kormány tervez egy nagyszabású vasút- és Volánbusz-fejlesztési programot.

Görgényi Ernő elmondta, jelenleg is folyamatosak a beruházások. Hamarosan átadják a Várfürdőben a csaknem egymilliárd forintos fejlesztést, emellett újítják a műemlékeket is, heteken belül várható a Ladics-ház és a Százéves Cukrászda átadója is. 

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a választási kampány finisében vannak. Pörgő, tisztességes kampány zajlik, nem az ellenfél pellengérre állítása a cél, hanem annak bemutatása, mit tudnak ők nyújtani ebben a zűrzavaros időszakban – mondta a képviselő.

Borítókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a Fidesz–KDNP országjáró fórumának gyulai állomásán, a Vigadó előtti téren 2024. május 17-én (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.