Sokat fejlődött az infrastruktúra Magyarország egyik legnépesebb falujában

Nagyot javult a közlekedés színvonala, teljes lett a csatornázottság, megépült egy bölcsőde, játszóterek, valamint a vízellátást vészhelyzet esetén biztosító töltővezeték, de így is maradtak tennivalók a nagyközségben – mondta lapunknak Szente Kálmán. A Pest vármegyei Solymár polgármestere elárulta: Orbán Viktor a településen tett múlt heti látogatásán arról beszélt, hogy sok múlik az uniós választás eredményén, mert ha a háborút ellenző vezetése lesz az uniónak, akkor a belső problémák megoldásával foglalkozhatnak, és a hazánknak járó uniós forrásokból enyhíteni tudják a magyar települések gondjait.

2024. 05. 14. 5:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas fejlődésen ment keresztül Solymár az elmúlt 18 évben – jelentette ki Szente Kálmán polgármester (Fidesz–KDNP) a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A településvezető felidézte: 2006-ban vette át a nagyközség irányítását, ezután közreműködött olyan beruházásokban, mint a falut két állomáson is érintő Esztergom–Budapest vasútvonal felújítása, ami szerinte a legnagyobb eredmény.

 

Új buszjáratok

Sokat fejlesztettek a helyi és a helyközi buszos tömegközlekedésen is: ma már a településközpontba is feljárnak a Volánbuszok, kibővítették a 64-es buszcsaládot, kivezették a Hűvösvölgyből közlekedő 157-es buszt a kerekhegyi területre, illetve két saját helyi járatot is üzemeltetnek, amelyek a távolabb lakókat viszik a településközpontba és a vasútállomásra. Mindemellett a gyalogosközlekedést fejlesztve járdák épültek és három gyalogátkelőhely kapott jelzőlámpás, kettő pedig lézerfényjelzős biztosítást.

Sok infrastrukturális fejlesztés történt az elmúlt 18 évben a II. kerület melletti településen (Forrás: Szente Kálmán polgármester Facebook-oldala)


A polgármester hozzátette, számos egyéb infrastrukturális fejlesztést is végrehajtottak: hat kilométer belterületi út kapott aszfaltburkolatot, nagyjából ugyanennyit újítottak fel, valamint megépítettek egy bölcsődét, amely 1993 óta nem üzemelt Solymáron. A települést százszázalékosan csatornázottá tették, két nagy lakóterületet, a Hutweidét és a Kerekhegyet bekötötték a szennyvízhálózatba, továbbá felépítettek egy olyan településüzemeltetési céget, ahol az egykor öt-hat közterületi dolgozó létszámát majdnem harmincra bővítették.

– Mindezeken túl energetikai beruházások, óvoda- és orvosirendelő-felújítások, napelem-telepítések, akadálymentesítési programok és játszótérépítések is fémjelezték az önkormányzat tevékenységét az elmúlt években – sorolta Szente Kálmán, aki 

fontos eredménynek nevezte, hogy a ­2022-es aszály és vízhiány után megépítették a községet vészhelyzet esetén ellátó töltővezetéket, ami vízhiány esetén rásegít a tározók töltésére.

 

A jövő feladatai

Szerinte a faluban jelenleg három nagy megoldandó feladat van: az egyik a közlekedési problémák rendezése, melynek szerves eleme egy körforgalom megépítése a falu temetőjénél. Ezt már 15 évvel ezelőtt megtervezték, majd engedélyeztették, de mivel a teljes terület a magyar állam tulajdona, és a rendezés költsége 500-600 millió forint, ezt Solymár egyedül nem tudja kigazdálkodni a költségvetéséből. Emellett 

komoly gond, hogy a falu sporttelepének tulajdonosa a helyben működő nagyvállalat, a Pemü Zrt., és a sportlétesítményt a cég az önkormányzat támogatása ellenére nem hajlandó sem tovább üzemeltetni, sem bérbe adni. 

A harmadik feladat pedig az alsó tagozatos iskola teljes átépítése, amelyhez elkészítették a terveket, megszerezték az engedélyeket és még egy kormányhatározat is kiemelt beruházássá minősítette, a megvalósításhoz viszont hiányzik mintegy másfél milliárd forint. Szente Kálmán hozzátette: a következő polgármesteri ciklusban szeretné megépíteni a nagyközség megterveztetett és engedélyeztetett új óvodáját, amelyet több év alatt saját beruházásból fognak megvalósítani.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal ezelőtti, Solymáron tett látogatásával kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta: Menczer Tamás, a térség parlamenti képviselője segítségével a kormányfőt tájékoztatták a nagyközség főbb problémáiról, aki a környező települések legégetőbb gondjait összegyűjtötte, és továbbította az illetékeseknek. A solymári polgármester kiemelte: sok múlik azon, hogy mikor érkeznek meg a Magyarországnak járó uniós források, illetve hogy mikor rendeződik a háborús helyzet.

A háborús infláció és az energiaárak okozta nehézségek miatt komoly átcsoportosításokat kellett végrehajtani állami szinten, ezért sok tervezett beruházást kénytelenek voltak elcsúsztatni.

– Orbán Viktor Solymáron arról beszélt, nagyon sok múlik azon, hogy az európai uniós szavazáson sikerül-e olyan európai vezetést választani, amelyik nem a háború további eszkalációja felé mozog, hanem a belső gondok mihamarabbi megoldásában érdekelt 

– mutatott rá a polgármester.

 

Megtelt a falu

Szente Kálmán kitért arra is, hogy a településen óriási növekedést tapasztaltak a lakosok lélekszámában, már csaknem 12 ezren laknak itt. Bár Solymáron még vannak tartalék lakóterületek, nem tervezik a külterületek belterületbe vonását, mert a falu megtelt, már nem bír el több lakost. – Nehéz helyzetben vagyunk, mert ahol a korábban kialakított szabályozási terv szerint egy parcella lakóterületnek minősül, ott a házépítéseket nem lehet megakadályozni, az önkormányzatnak pedig biztosítania kell az infrastruktúrát – magyarázta a polgármester.

A közbiztonságról szólva leszögezte: az Solymáron több mint jó. 

A falu nyugalma három pilléren nyugszik: az első két rendőr, egyiküket épp a minap választotta a rendőrség az év körzeti megbízottjának. A második pillér a polgárőr- és tűzoltóegyesület, amelyet az önkormányzat anyagilag is támogat, a harmadik pedig a modern és kiterjedt térfigyelőkamera-rendszer, amelynek a felvételeit a rendőrség időnként a nem helyben elkövetett súlyos bűncselekményekhez is elkéri.

Orbán Viktor is ellátogatott az ékszerdoboz szépségű településre (Forrás: Szente Kálmán Facebook-oldala)

Orbán Viktor elmondta, mi fog történni 

– Lesz egy választás június 9-én. Az emberek az európai országokban hoznak egy döntést. Ezt követően egy héttel vagy néhány nappal később lesz majd Brüsszelben egy megbeszélés, a miniszterelnökök összejönnek, és mindenki viszi magával a választási eredményt. Akkor ott leülnek az asztal köré, és megnézik, hogy mi is a helyzet – fejtette ki Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalán közzétett videóban. A térség országgyűlési képviselőjeként Menczer felidézte, hogy Orbán Viktor Solymáron tartott fórumot, ahol „elmondta, mi fog történni”. – A magyar miniszterelnök, aki egy nagy harcos – ez tény –, és mindig kitart, akkor tud eredményesen küzdeni, és akkor tudja megvédeni a magyar álláspontot, az ország biztonságát és a békepárti pozíciónkat, hogyha a magyar emberek ott állnak mögötte – fejtette ki Menczer Tamás, hozzátéve, ezért szokta hangsúlyozni, hogy hazánk békéjének és biztonságának megőrzése nem lezárt küzdelem.

 

Borítókép: Szente Kálmán szerint az Esztergom–Budapest vasútvonal felújítása volt a legfontosabb (Fotó: Szabadföld/Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.