Többségbe kerülhetnek a változás hívei a Fővárosi Közgyűlésben

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint rendkívül vegyes lesz a júniusi választással megalakuló Fővárosi Közgyűlés, amelyen a szakértő szerint egyik párt sem kerülhet többségbe.

2024. 05. 14. 12:06
Budapest, 2024. április 14.
Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Párbeszéd-Zöldek közös önkormányzati és európai parlamenti választási kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2024. április 14-én.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő szerint, az új, arányos rendszerben kevés esély mutatkozik arra, hogy egy párt többséget szerezzen.

Ez már csak azért is így van, mert Budapesten jóval töredezettebb a pártrendszer, mint az ország egészében. Az eddigi tapasztalatok szerint a fővárosban is a Fidesz–KDNP a legnagyobb erő, de a győztes itt kisebb arányú győzelemmel számolhat, és sok kis pártnak is itt van a valódi bázisa

– jelentette ki Szikra Levente, majd elmondta, a képletet tovább nehezíti, hogy a kutatások jelenleg igencsak széttartók, így lényegében csak találgatni tudunk, hogy milyen arányok alakulhatnak majd ki a közgyűlésben. 

Ugyanakkor Szikra elmondta, hogy Karácsony Gergely esetleges újraválasztása estén Gyurcsány Ferenc pártja mellett számíthatna a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum támogatására, miközben sem Szentkirályi Alexandra, sem Vitézy Dávid nem működne együtt a Demokratikus Koalícióval.

Ott van még emellett a baloldal új üdvöskéje, a feleségéről hangfelvételt készítő Magyar Péter, aki annak ellenére, hogy ezt tagadja, jó eséllyel szintén a Gyurcsány Ferenc vezette, Karácsonyt támogató koalíció része lesz majd

– tette hozzá Szikra, majd hozzáfűzte, ennek ellenére továbbra is nehéz megjósolni a várható erőviszonyokat. 

Ráadásul mivel a főpolgármesteri verseny három jelölt között dől majd el, kétséges, hogy a két vesztes jelöltet támogató frakciók egyike összefog-e majd a győztessel vagy nem. Szikra Levente ugyanakkor abban biztos, hogy a mostani közgyűlésben a főpolgármestert támogató baloldali koalíció egyedül már nem lesz többségben, azaz a testületben többségben lesznek azok, akik változást szeretnének Budapesten.

A kialakult helyzet ugyanakkor az elemző szerint legkevésbé Karácsony Gergelynek kedvez, akinek minimális az esélye arra, hogy a jelenlegi többségét meg tudja őrizni. 

Az igazság az, hogy egyik jelölt sem örülhet igazán, hiszen esetleges győzelme esetén minden jelöltnek az lenne a legkedvezőbb, ha saját listája elegendő lenne a város irányításához

– zárta a beszélgetést Szikra Levente. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára, a DK EP-képviselője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.