Egyre erőszakosabbak a migránsgyerekek a spanyolországi Melillában

Az egyik befogadóközpont biztonsági őrei arra panaszkodnak, hogy a kiskorúak rendszeresen kárt tesznek a járműveikben, az őrbódékban és a biztonsági kamerákban is.

2024. 04. 24. 17:42
Melilla, 2021. július 22.
Illegális bevándorlók Melillában 2021. július 22-én, miután a határt védõ kerítésen átmászva mintegy háromszázan bejutottak Marokkóból az észak-afrikai spanyol enklávléba.
MTI/EPA/EFE/Paqui Sánchez
Fotó: Paqui Sánchez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok a gond a kiskorú illegális migránsokkal Melillában. A Sureste Seguridad nevű biztonsági szolgálatot nyújtó cég panaszt nyújtott be a spanyol enklávé egyik befogadóközpontja, a La Purísima ellen. 

Állításuk szerint ugyanis folyamatosan gond van az ott őrzött, többségében marokkói gyerekekkel, akik az intézményben szolgálatot teljesítő őrök járműveire és biztonsági kabinjaira is rátámadnak, súlyos anyagi károkat okozva nekik. A cég szóvivője szerint múlt vasárnap két őrbódé és egy kocsi ablakát törték be, de korábban már egy másik kabinban és egy megfigyelő kamerában is kárt tettek. 

A központ őrei elmondták, hogy mindig ugyanazokkal a 14 év alatti migránsgyerekkel van gond, akiket korukból fakadóan nem lehet felelősségre vonni tetteikért. A panaszt végül azért nyújtották be, mert szerintük a befogadóközpont személyzete sem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a kiskorúak ne mászkálhassanak korlátlanul a környéken. 

Nem értik például, hogy hogy fordulhat elő az, hogy a fiatalok a késő éjjeli órákban, gondozó nélkül vannak kint az udvaron, miközben a hálóteremben lenne a helyük az értük felelős személyekkel. 

A biztonsági cég dolgozóit képviselő egyesület egy részletes jelentést is készített, amelyben felhívta a vállalat figyelmét az intézményben lévő hiányosságokra, mind szervezési, mind anyagi eszközök tekintetében.

A jobboldali VOX melillai szárnya szerint ugyanakkor nemcsak a biztonsági személyzet, hanem a befogadóközpont dolgozói is súlyos nehézségekkel küzdenek, miután sem megfelelő létszám, sem megfelelő eszközök nem állnak rendelkezésükre ahhoz, hogy őrizzék a náluk elszállásolt menekült gyerekeket. 

Így kezeli a kormány és a cég az állampolgárok biztonságát? 

– tette fel a kérdést az X-en José Miguel Tasende, a párt helyi képviselője. 

A központi spanyol kormány eközben épp a héten állapodott meg a Kanári-szigetekkel abban, hogy a náluk lévő mintegy 5500 kísérő nélküli afrikai gyermekből 2500-at átszállítanak a félszigetre és elosztják őket a spanyol régiók között, hogy így tehermentesítsék a kanári befogadórendszert. Az áttelepítés kivitelezése érdekében módosítják a bevándorlási törvényt, ugyanis az autonóm közösségek önként nem voltak hajlandóak átvállalni ezeket a gyerekeket a szigetektől, mivel ellátásuk túl sok nehézséggel jár. 

Borítókép: Illegális bevándorlók Melillában 2021. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Paqui Sánchez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.