Ukrajna eltalált két oroszországi olajtárolót + videó

Négy frontszakaszról számolt be előretörésről az orosz védelmi minisztérium.

2024. 04. 24. 20:20
Harkiv, 2024. április 24.
Éjszakai orosz rakétatámadásban megrongált lakóház a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. április 24-én. Urán források szerint legalább hat ember megsebesült.
MTI/EPA/Szergej Kozlov
Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai szerdára virradó éjjel eltaláltak két üzemanyag- és kenőanyag-tárolót, valamint egy szivattyúbázist az oroszországi Szmolenszki területen lévő Jarcevo és Rozdorovo településeken – közölték az SZBU-nál.

A közlés szerint ezeken a bázisokon 26 ezer köbméter orosz üzemanyagot és kenőanyagot tároltak. A robbanások után jelentős tüzek keletkeztek a létesítményekben, a személyzetet pedig evakuálták. Vaszilij Anohin kormányzó szerint a tüzet lokalizálták, amihez egyebek között három tűzoltóvonatot vetettek be.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán különleges szolgálatok többször is hangsúlyozták, hogy 

az ilyen létesítmények, amelyek az orosz védelmi komplexumot és hadsereget látják el, legitim célpontok Ukrajna számára.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata közben azt közölte, hogy távollétében terrorcselekmény elkövetése címén 18 évi szabadságvesztésre ítélték Jevhen Bulacikot, az ukrán fegyveres erők 7., Petro Franko nevét viselő taktikai repülődandárjának parancsnokát. Bulacik 2022. április 30-án légibombákat dobatott le egy polgári olajtároló létesítményre a brjanszki régióban.

Igor Krasznov orosz főügyész a parlament felsőházában szerdán kijelentette, hogy tavaly közel 2500 terrorvonatkozású bűncselekményt követtek el Oroszországban, és a terrortámadások száma csaknem a három és félszeresére nőtt.

A legtöbbet ukrán radikális szervezetek tagjai és híveik, valamint a különleges hadművelet lelkes ellenzői követték el 

– mondta.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 462 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz harckocsit, 43 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 32 drónt.

Az orosz erők szerda reggel rakétacsapást mértek a dél-ukrajnai Odesszára, a támadásban egy 43 éves nő sérült meg – közölte Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon. A tisztségviselő tájékoztatása szerint mintegy harminc házat rongált meg a lökéshullám. A DTEK energiaszolgáltató magánvállalat hozzátette, hogy a rakétatámadás következtében több elektromos vezeték megrongálódott, s emiatt a város egyik kerületében megszakadt az áramellátás. Az ukrán erők déli műveleti parancsnoksága közölte, hogy az orosz hadsereg sérült járművek egyik tárolóját vette célba, a katonák közül senki sem sebesült meg.

Az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat arról írt közleményében, hogy 

a Harkiv megyét ért orosz támadások következtében – az erőművekben keletkezett károk miatt – az egész régióban áramhiány van, 207 ezer fogyasztó maradt szolgáltatás nélkül. 

A harcok miatt ugyancsak áramkimaradások vannak Dnyipropetrovszk, Donyeck, Mikolajiv, Odessza és Szumi régiókban, a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyében pedig a rossz időjárási viszonyok és egyéb okok miatt.

Harkiv megyében az orosz csapatok Kupjanszk városközpontját ágyúzták. A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint egy lövedék becsapódott egy használaton kívüli kétszintes épületbe, ahol tüzet okozott. A támadásban senki sem sérült meg.

Négy frontszakaszról számolt be előretörésről az orosz védelmi minisztérium

Négy frontszakaszon sikerült előretörnie az orosz hadseregnek, miközben 16 ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az ellentámadások közül 14 a donyecki régióban hiúsult meg, és az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint ezer halottat és súlyos sebesültet veszített. 

A minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy drónösszeszerelő műhelyt, egy üzemanyagraktárt, egy HIMARS sorozatvetőt, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Vilha sorozatvetők kilenc rakétáját, hat francia HAMMER irányított légibombát, valamint 299 drónt.

A harctéren a helyzet túlságosan is beszédes és egyértelmű. De még mindig nem fáradunk bele azt elismételni, hogy mindazok az újabb és újabb fegyvertételek, amelyek biztosan készen állnak (a leszállításra), nem fogják megváltoztatni a dinamikát a fronton 

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház után a szenátus is megszavazta az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot.

Peszkov hozzátette, hogy az orosz álláspont nem módosult, és minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna, annál szélesebb lesz az „egészségügyi övezet”, amelyet Oroszország az ellenük való védekezés céljából létesít majd.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Herszon megyei Abrikoszivkában két civil életét vesztette.

Borítókép: Éjszakai orosz rakétatámadásban megrongált lakóház a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. április 24-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.