Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

„A háborúpárti baloldaliak egy része olyan gyűlöletbeszédet alkalmaz, amely a fizikai erőszak valószínűségét is megnövelheti”

Az emberek hergelésének gyakorlatilag semmi sem szab gátat, és épp ez a korlátlanság vezethet el a gyűlölködés olyan magas fokára, hogy valaki fegyvert rántson, és rálőjön egy politikusra – fogalmazott az Origónak ifj. Lomnici Zoltán.

Forrás: Origo2024. 05. 17. 11:00
Borítókép: Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali, háborúpárti politikusok csak elmélyítenék a meglévő megosztottságokat azzal, hogy hergelő, lázító nyelvezetet használnak, például gyűlöletbeszédet elősegítő beszédmódot. Ahogy azzal is, hogy ezt a gyűlöletet akár csak megtűrik vagy akár bátorítják is a politikai közbeszédben, és ezáltal egyre nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg társadalmaink a politikai erőszakot és – szélsőségesebb esetben – a terrorizmust – jelentette ki az Origónak ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász felhívta rá a figyelmet, hogy  

itt nemcsak üres retorikáról vagy politikai purparléról van szó részükről, a háborúpárti baloldaliak egy része ugyanis ma már olyan gyűlöletbeszédet alkalmaz, amely a fizikai erőszak valószínűségét is megnövelheti – az Egyesült Államokban és immár Európában, beleértve ebbe sajnos Közép-Európát is, mint azt a szlovák kormányfő elleni merénylet is mutatja.

Mint ismert, Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán, a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy 71 éves lévai radikális baloldali férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. Juraj Cintula előre kitervelte a támadást, arra hivatkozott, hogy nem értett egyet a kormány békepárti álláspontjával. A háborúpárti férfiról az is kiderült, hogy korábban Ukrajna-párti tüntetéseken vett részt azokon a helyszíneken, ahol a kormány kihelyezett üléseket tartott.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tanácsadója megjegyezte: Robert Fico markáns békepárti politikus, háborúellenes álláspontját tavalyi kormányra kerülésük óta is bátran hangoztatta. Októberben úgy fogalmazott, hogy semmiféle, Ukrajnának nyújtandó katonai segítséget nem támogat, Ukrajna számára a legjobb megoldás szerinte a katonai műveletek azonnali leállítása. 

A nemzetközi baloldal és progresszív liberálisok szemében ez persze csak demagóg, putyinista megszólalás, de Robert Fico másfél hete is azt mondta: Szlovákiának semmi köze az ukrajnai háborúhoz

 – tette hozzá a szakértő. 

Ugyanakkor kiemelte: a háborús pszichózis egyre súlyosabban terjed az Európai Unió tagállamaiban, azonban máig azt mondhatjuk, hogy ez az állapot elsősorban a balliberális, globalista érdekeket kiszolgáló politikusok között nevezhető eluralkodottnak. 

Az európaiak zöme továbbra is békepárti, és azt szeretnék, hogy a háború minél előbb befejeződjön, hiszen érzékelik annak súlyos gazdasági hatásait, és – egyes nyugati politikusok, kiemelten Emmanuel Macron kijelentései nyomán – okkal tartanak egy esetleges eszkalációtól, ami pedig már európaiak millióinak életébe kerülhetne, és végső soron világháborúba torkollhatna – olvasható az Origón megjelent elemzésben.

Az alkotmányjogász hozzátette, a háborúpárti elit azonban azon dolgozik, hogy egyre inkább megossza a társadalmat, és minél több embert állítson szemben a békével és a békepárti politikusokkal – utóbbiakat oroszbarátnak bélyegezve. Mint mondta, jól példázza a háború- és békepárti politikusok közötti különbséget, valamint azt, hogy a háborúpártiak mennyire félnek attól, hogy a választók rájönnek, vannak, akik a békét képviselik, hogy előbbiek (a globalisták) megpróbálták utóbbiakat (a szuverenistákat) elhallgattatni, amikor a brüsszeli önkormányzat 2024. április 16-án betiltotta a NatCon rendezvényét.

Ifj. Lomnici Zoltán 2024. január 19-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
Ifj. Lomnici Zoltán 2024. január 19-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Jól látszik, a baloldali többség Brüsszelben tart a jobboldal előretörésétől, így igyekszik elnyomni a jobboldali hangokat, és minden, számukra fontos jogszabály-tervezetet (migrációs paktum) még a választások előtt keresztülvinni – tette hozzá Lomnici Zoltán, aki kiemelte:

Az emberek hergelésének gyakorlatilag semmi sem szab gátat, és épp ez a korlátlanság vezethet el a gyűlölködés olyan magas fokára, hogy valaki – nem törődve a morális és jogi korlátokkal – fegyvert rántson, és rálőjön egy politikusra csak azért, mert az áldozat más, az elkövetőnek nem tetsző álláspontot képvisel.

Ifj. Lomnici Zoltán arra is emlékeztetett, hogy ma az Európai Unió tagállamai közül elsősorban a magyar, valamint a szlovák kormányfő képvisel nyíltan békepárti álláspontot, ez pedig a háborúpártiak számára elfogadhatatlan, és 

minden lehetőséget megragadnak, hogy változtassanak ezen a helyzeten: külföldről finanszírozott (ál)civil szervezetek és médiumok dolgoznak a szuverenista kormányok megbuktatásán, valamint szintén a határokon túlról pénzelt, a globalista érdekeket kiszolgáló háborúpárti politikusok próbálnak hatalomra jutni, hűbérállammá téve az országukat, kiszolgálva a balliberális nagytőke érdekeit – ha kell, a keleti szomszédunkban zajló háború finanszírozásával.

 

Borítókép: Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász (Fotó: MTI/Soós Lajos)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.