A román belügy és csíki vadászok is készülnek a csíksomlyói búcsúra

Több mint négyszázezer hívőt várnak a hétvégén a csíksomlyói búcsúra és a többi pünkösdi egyházi szertartásra Erdélyben. A résztvevők biztonságos részvételéről a belügyi alkalmazottak gondoskodnak – számolt be az Agerpres román hírügynökség. A bukaresti belügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint ezernégyszáz templomnál és további mintegy száz olyan más helyszínen lesznek jelen a tárca egységei, ahol zarándoklatokat, ünnepi szertartásokat vagy kulturális tevékenységeket tartanak.

A csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó VII. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői, elöl Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Csíkszereda határában a búcsút megelőző napon, 2024. május 17-én.
A csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó VII. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői, elöl Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Csíkszereda határában a búcsút megelőző napon, 2024. május 17-én. Fotó: MTI/Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csíksomlyói búcsú és a gyimesbükki zarándoklat vonzza a legnagyobb tömegeket, a rendőrök a helyszíneket és az oda vezető útvonalakat is biztosítják. A közúti forgalom mellett a vasúti közlekedés biztonságára is vigyáznak, tekintve, hogy a Magyar Államvasutak két különvonatot indított a külföldről érkező zarándokok számára – áll a közleményben. A magyar–román közúti határátkelőknél, valamint a temesvári, a marosvásárhelyi, a kolozsvári, a nagyszebeni és a bákói repülőtéren intézkedéseket hoznak az utasforgalom zavartalan lebonyolítása érdekében.

Közben Bors Béla csíkszeredai alpolgármester arról számolt be az Agerpresnek, hogy a vadászok elűztek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsú helyszínéről egy bocsos anyamedvét. Az elöljáró elmondta: a csütörtök esti akcióban a polgármesteri hivatallal szerződésben lévő Szilas Vadászegyesület tíz vadásza vett részt, akik három kutya kíséretében átfésülték a környéket. A Nagysomlyó-hegy térségében találtak egy kétbocsos anyamedvét, és az állatokat az erdőbe kergették. A vadászok más medvék nyomait is megtalálták az erdőben, de a hatóságok szerint ezek a vadak a zaj és az embertömeg miatt nem közelítik majd meg a zarándokhelyet. Bors Béla azt mondta, a vadászcsapat a búcsú idején is készen áll majd a beavatkozásra, ha a helyzet úgy kívánja. 

Borítókép: a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó VII. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői, elöl Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Csíkszereda határában a búcsút megelőző napon, 2024. május 17-én (Fotó: MTI/Kátai Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.