Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A varsói polgármester kitiltotta a keresztény jelképeket a fővárosi intézményekből

Rafal Trzaskowski varsói polgármester a diszkrimináció elleni harcra hivatkozva rendeletben tiltotta meg keresztény jelképek kifüggesztését a fővárosi közhivatalokban – írja a Do Rzeczy konzervatív hírportál.

2024. 05. 16. 19:28
Rafal Trzaskowski varsói polgármester (Fotó: NurPhoto via AFP/Klaudia Radecka)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indoklás szerint a rendelet célja az „életkor, nem, nemzetiség, vallásfelekezet, világnézet, pszichoszexuális irányultság, nemi identitás és testi-szellemi beszámíthatóság foka szerinti megkülönböztetés korlátozása”. A fővárosi tisztviselők már megkapták a polgármesteri rendelet alkalmazását szolgáló új irányelveket.

Az intézkedéscsomag egy sereg új előírást tartalmaz, amelyekhez a hivatalnokoknak ezentúl alkalmazkodniuk kell. Az ügyfelekkel való kapcsolattartáson kívül a hivatalok működésének módja is idetartozik.

Mostantól a fővárosi intézmények dolgozói kötelesek tiszteletben tartani az azonos nemű kapcsolatban élő partnerek jogait. A gyakorlatban ez azt jelenti – írja a balliberális Gazeta Wyborcza –, hogy az iskolák vezetősége köteles információval szolgálni a férfi vagy női partner gyerekéről, vagy lehetővé tenni számára dokumentumok kiadását az önkormányzatoknál.

A tisztviselők kötelesek lesznek olyan nyelvi formákat vagy személyes névmásokat használni, amelyeket az adott ügyfél előnyben részesít. Tilos olyan megnevezéseket alkalmazni, amelyek a biológiai nemre utalnak.

A lengyel nyelvben – hasonlóan a többi szláv nyelvhez – három nemet különböztetnek meg: hímnem, nőnem, semlegesnem. Ennek megfelelően külön megnevezések vannak egyes foglalkozások, tisztségek stb. férfi, illetve női képviselőire. Ezentúl tehát például nem használható a „lakost” jelentő „mieszkaniec, mieszkanka” megnevezés. Helyettük semleges fordulatot kell használni, mint például „Varsóban lakó vagy varsói illetőségű személy”.

Trzaskowski rendelkezésének megfelelően a fővárosi közhivatalokban tilos lesz a vallási jelképek használata. Ezentúl nem lehet például keresztet, feszületet elhelyezni a falon vagy íróasztalon. A tilalom nem vonatkozik érmék, hajpántok személyes használatára. Ezentúl minden rendezvénynek világi jellegűnek kell lennie, nem tartalmazhatnak imát vagy áldást.

Monika Beuth, a varsói városháza szóvivője szerint a rendelet újabb lépés egy olyan város építésében, amely minden egyes lakójáról gondoskodik. Varsó az első város Lengyelországban, amely egy ilyen dokumentumot elfogadott – mondta.

Borítókép: Rafal Trzaskowski varsói polgármester (Fotó: NurPhoto via AFP/Klaudia Radecka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.