Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Az ukránok is belátták, mekkora bajban vannak az orosz–ukrán háborúban

Néhány hét alatt sokat romlott a helyzet az orosz–ukrán háborúban, legalábbis az ukránok részéről. Ahogy az orosz hadsereg egyre mélyebbre nyomul Ukrajnában és egyre több település felett veszi át az irányítást, úgy egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint Volodimir Zelenszkij, a hadsereg főparancsnoka, rosszul végzi a dolgát.

2024. 05. 13. 5:05
Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után a Harkiv megyei Vovcsanszk településen 2024. május 11-én. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a frusztráció az orosz–ukrán háború frontján az ukrán katonák körében. Az orosz hadsereg hétről hétre egyre nagyobb területet tud elfoglalni, faluról falura haladva terjeszkednek. 

 

Húsdaráló-taktika

– ez a szarkasztikus kifejezés Ukrajnában arra, ami éppen zajlik az orosz–ukrán háborúban. Ukrán jelentések szerint jelenleg naponta több mint ezer orosz katona hal vagy sebesül meg a támadásokban az effajta taktika miatt, de úgy tűnik, beválik. Az orosz hadsereg egyre több falut tud elfoglalni a donyecki régióban, és egyre inkább visszavonulásra kényszeríti az ukránokat. Az ukrán hadsereg parancsnoka, Olekszandr Szirszkij nem titkolja a gondokat, és elismerte, hogy néhány hét alatt sokat romlott a helyzet a fronton.

Szirszkij szerint Oroszország jelentős előnyre tett szert, és taktikai sikereket ért el.

Hogy ezek azt is eredményezik-e, hogy Oroszország képes lesz-e gyorsan mélyebbre nyomulni a térségben, az már más kérdés. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) katonai szakértői kételkednek abban, hogy az orosz hadsereg jelenleg képes lenne erre, de Roman Pogorilyi óva int attól, hogy alábecsüljük az oroszokat. Ő az egyik alapítója a Deep State Map nevű független ukrán online oldalnak, amely részletesen elemzi a katonai mozgásokat.

Szerinte már most is mélyebben nyomulnak előre az oroszok, az ukrán katonák azonban gondoskodnak arról, hogy minél lassabban haladjanak.

Zelenszkij ukrán elnököt okolják a háborús veszteségekért

Ukrajnában egyre többen dühösek a kialakult helyzet miatt, sokan Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt hibáztatják azért, hogy az orosz hadsereg komoly sikereket ér el a háborúban. Többen azzal vádolják, hogy hosszú időn keresztül nem vett tudomást a negatív hírekről, amelyek a frontról érkeztek, és hamis biztonságérzetbe ringatta az embereket. 

Láthatjuk, hogy az ellenség milyen jól felszerelt. Sokkal nagyobb tűzerőre van szükség, hogy lelőhessük a repülőgépeket. Komolyabb légvédelmet kellene biztosítanunk, hogy megvédjük az országunkat a légitámadásoktól

– jelentette ki Roman Pogorilyi.  Az elmúlt hónapokban egyre több ország jelezte, hogy hajlandó még több fegyvert szállítani Ukrajnának. Németország például nemrég bejelentette, hogy további tíz Marder páncélozott harckocsi szállítására tesz ígéretet. Lettország is bejelentette újabb segélycsomagját, amely szintén a légvédelem megerősítését szolgálja. Nagy-Britannia és Franciaország mellett az Egyesült Államok is igyekszik azzal nyugtatni az ukránokat, hogy több pénzt és fegyvert biztosítanak a hadseregüknek az orosz–ukrán háborúban.

Borítókép: Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után a Harkiv megyei Vovcsanszk településen 2024. május 11-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.