Élő közvetítés
Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Egyre nagyobb teret hódít az antiszemitizmus Németországban

Aggasztóan növekszik az antiszemita bűncselekmények száma Németországban, különösen az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus kitörése óta – mutatott rá Bauer Bence, az MCC Magyar–Német Intézetének igazgatója kedden, az intézet eseményén.

2024. 05. 16. 11:18
Résztvevõk az Izrael melletti és az antiszemitizmus elleni demonstráción Berlinben 2023. október 22-én. Fotó: Clemens Bilan Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zsidóság hanyatlása és az antiszemitizmus növekedése a történelem folyamán mindig figyelmeztető jel volt az adott társadalom általános visszafejlődésére – emelte ki Chaim Noll, német–izraeli újságíró és író az MCC Magyar–Német Intézetének keddi előadásán Budapesten. A szakértő a Németországban ma eluralkodó antijudaizmus jelenségét vizsgálta, és kitért a német bal- és jobboldali politikai spektrumban, valamint az iszlamista táborban tapasztalható zsidógyűlöletre. Előadását Izrael megalapításának 76. évfordulójára való utalással, valamint saját, Magyarországgal és Budapesttel kapcsolatos élményeivel nyitotta meg, amelyeket még fiatal NDK-s állampolgárként szerzett. Ezután röviden elemezte az európai antiszemitizmus történelmi fejlődését.

Az előadás központi témája azonban nem a történelmi, hanem az „új antiszemitizmus” volt – annak számtalan formájával a mai Németországban. Noll szerint a hagyományos baloldali és jobboldali antiszemita gondolkodási minták és zsidóellenes narratívák a mai napig is léteznek Németországban. 

Ezeket a mintákat a világháború utáni időszakban mind Nyugat- mind Kelet-Németországban szigorúan elítélték, így azok a társadalom elsöprő részében is elutasításra találtak. Ennek ellenére az antiszemitizmus az elmúlt évtizedekben jelentősen erősödött Németországban és Nyugat-Európában. A németországi antiszemitizmus újjáéledése azonban egy váratlan és máig alábecsült irányból érkezett: nem a hagyományos baloldali vagy akár jobboldali antiszemitizmus újjáéledése a hajtóerő, hanem az úgynevezett importált antiszemitizmus, amely a muszlim országokból érkező számos migrációs hullámmal került Németországba és Európába. Noll szerint problémát jelent, hogy a német politika még mindig nem foglalkozott őszintén ezzel a jelenséggel.

Noll valószínűtlennek tartja a zsidó élet reneszánszát Németországban és Nyugat-Európában, mivel a németországi zsidó közösségek folyamatos elvándorlása és elöregedése borús képet fest a jövőről.

Mindazonáltal Noll nem adta fel teljesen a reményt: Véleménye szerint a történelem is bizonyította, hogy a zsidóság ellenálló, és Izrael állam létezése ma politikai mentőövet jelent a világ összes zsidója számára.

Bauer Bence, az MCC Magyar–Német Intézetének igazgatója rámutatott az elmúlt évek antiszemita bűncselekményeinek aggasztó növekedésére Németországban – különösen az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus kitörése óta. Bauer párhuzamot vont a magyarországi és németországi helyzet között is, mivel hazánkat a nemzetközi sajtóban többször érte már az antiszemitizmus vádja, holott itt Németországgal ellentétben az antiszemita bűncselekmények száma elenyésző, és az elmúlt hónapokban nem voltak Izrael-ellenes tüntetések.

Borítókép: Résztvevők az Izrael melletti és az antiszemitizmus elleni demonstráción Berlinben 2023. október 22-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.