Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Cseh Köztársaság

Világháborúra figyelmeztet az orosz parlamenti elnök

Az orosz parlament alsóházának elnöke arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna súlyos globális háborúba rántja az Egyesült Államokat és Európát, és csütörtökön arra szólította fel a nyugati vezetőket, hogy felelősségteljesen cselekedjenek a világháború elkerülése érdekében.

2024. 05. 16. 16:21
Vjacseszlav Volodin szerint közeleg a világháború (Fotó: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború az 1962-es kubai rakétaválság óta a legsúlyosabb romlást idézte elő az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatokban. Oroszország most a frontvonal mentén nyomul előre Ukrajnában – írja a Reuters hírügynökség. Vjacseszlav Volodin, az állami duma elnöke, aki Putyin közeli szövetségese és az orosz Biztonsági Tanács tagja, most arra figyelmeztetett, hogy egy újabb világháború kirobbanása fenyeget.

A kijevi rezsim egy nagy háborúba rántja bele az Egyesült Államokat és az európai országokat. Ez az út olyan tragédiához vezet, amely az egész emberiséget érintheti

– fogalmazott Volodin. Hozzátette, az ukrán törvényhozók megpróbálják meggyőzni az Egyesült Államokat, hogy Kijev engedélyezze, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel csapást mérjen orosz területre.

A nyugati politikusoknak fel kell ismerniük a felelősségüket, és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a helyzet ne fajuljon globális katasztrófává

– mondta.

Tegnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter Denisz Smihal ukrán kormányfővel tárgyalt. A tárcavezető elmondta, hogy Washington nem bátorította vagy tette lehetővé az Ukrajnán kívüli csapásokat, de végső soron Ukrajnának magának kell döntenie arról, hogy miként vezeti ezt a háborút – fogalmazott sejtelmesen az amerikai külügyminiszter.

Ukrajna szerint joga van orosz célpontokat támadni, az Egyesült Államok azonban a szélesebb körű kockázatok miatt óvakodik attól, hogy fegyvereit a világ legnagyobb atomhatalma, Oroszország elleni közvetlen támadásban használják. Putyin és Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy egy közvetlen konfrontáció Oroszország és az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetség között a harmadik világháborút válthatná ki.

Oroszország többször is arra figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy az amerikai és nyugati fegyverek Oroszországon belüli célpontok elleni bevetése a konfrontáció új szintjét válthatja ki – és Putyin taktikai atomfegyvergyakorlatokat rendelt el, részben válaszul a nyugati nyilatkozatokra.

Borítókép: Vjacseszlav Volodin szerint közeleg a világháború (Fotó: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.