Ezeket a filmeket támogatja idén az NFI

Szeleczki Rozália első mozifilmjét; egy abszurd romantikus komédiát és régiós koprodukciókat is támogat a Nemzeti Filmintézet.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeleczki Rozália első mozifilmjét; egy abszurd romantikus komédiát és régiós koprodukciókat is támogat a Nemzeti Filmintézet. 

A Cicaverzum című film forgatása májusban kezdődik. A főszereplő Fáni, egy harmincéves lány, aki már teljesen lemondott a szerelemről, amikor egy váratlan fordulat felborítja az életét. Nem a herceg érkezik meg fehér lovon, hanem egy macska fekete bundában, aki udvarolni kezd a fiatal nőnek.

A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a nárcisztikus Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki

– olvasható a filmintézet ajánlójában. A történet aztán újabb szereplővel bővül, képbe kerül Mihály is, a rámenős kandúr gazdája. 

Az RTL Magyarország koprodukciójában, az NFI Inkubátor programjának százmillió forintos gyártási támogatásával készülő mozifilm főszerepében Törőcsik Franciskát láthatjuk, forgatókönyvét Szeleczki Rozália rendező Kemény Zsófival közösen írta, operatőre M. Deák Kristóf, producere pedig Iványi Petra. 

Lengyel–magyar együttműködésben lát napvilágot a Budapesti napló című mozifilm, amely 1981-ben játszódik, amikor a lengyel fiú, Irek édesanyjával Budapestre érkezik, azonban magyarországi tartózkodásuk közben hazájukban szükségállapotot hirdetnek. A Nemzeti Filmintézet 196 és fél milliós támogatását elnyerő, személyes élményen alapuló alkotás forgatókönyvírója és rendezője Rafael Kapelinski, aki 2017-ben a Butterfly Kisses című első játékfilmjével elnyerte a Berlinale Generation szekció fődíját. A forgatások csaknem felét hazánkban tervezik, a film magyar producerei Osváth Gábor és Zachar Balázs. 

Forrás címmel készül történelmi filmdráma szlovák–cseh–magyar koprodukcióban, amelyre az NFI 73,6 millió forintos támogatást nyújt. A film forgatókönyvírója és rendezője Ostrochovský; nevéhez fűződik a Bársonyos terroristák, a Koza, és a Szolgák című alkotások, melyek a Berlinalén debütáltak, és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok műsorán is szerepeltek. A történet a ’80-as évek csehszlovák kisvárosában élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő közös munkája során történő változásokat mutatja be. A főszerepben Anna Geislerová cseh filmsztár látható majd. A magyarországi forgatások ősszel kezdődnek, a film hazai producere Berkes Júlia.

Borítókép: A Cicaverzum főszereplői (Fotó: Nemzeti Filmintézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.