Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Gasparics Fanni: Most minden mérkőzés ünnepnek tekinthető

Azokat a sportolókat is megviseli a járványhelyzet, akik nem fertőződtek meg a koronavírussal, hanem „csupán” mérkőzéseiket, versenyeiket halasztották el. A pozitív hozzáállás viszont sokat segít, erről Gasparics Fanni, a MAC Budapest és a magyar női jégkorong-válogatott játékosa beszélt a Magyar Nemzetnek.

2020. 11. 07. 11:45
Gasparics Fanni
Gasparics Fanni (j) és a norvég Lene Tendenes a nõi jégkorong divízió I/A világbajnokság Magyarország - Norvégia mérkõzésén a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban 2019. április 7-én. A magyar válogatott 2-1-re gyõzött. Fotó: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus magyarországi megjelenése előtt a női nemzeti csapat a kanadai A csoportos világbajnokságra készült. Kiutazásuk előtt három héttel azonban kiderült, hogy a járványhelyzet miatt elmarad a torna. Sportolóinkat leforrázta hír, hiszen első alkalommal vettek volna részt az elit hoki vb-n.

– Természetesen sokként ért, hogy nem lesz világbajnokság, bár lehetett rá számítani, mert egyre több országban ütötte fel a fejét a koronavírus. Valószínű volt, hogy nem fog minden a rendes kerékvágásban haladni, de mi nagyon vártuk a világbajnokságot, tavaly egész évben arra készültünk – emlékezett vissza Gasparics Fanni.

Sportolóink csalódottságuk ellenére is megtalálták az örömöt az ürömben, közösen arra jutottak, így több idejük lesz a felkészülésre, ami segítheti céljaik elérését.

– Meg kellett próbálnunk a helyzetet a magunk hasznára fordítani. Azzal a mentalitással dolgozunk, hogy kaptunk még egy évet arra, hogy jobbak legyünk és magabiztosabban állhassunk majd ki 2021-ben az A csoportos világbajnokságra. Ezáltal közelebb lehetünk ahhoz, hogy bent maradjunk, ami a legfőbb célunk – tette hozzá a válogatott csatára.

A bezártság időszaka nehéz volt Gasparicsnak, hiszen nemcsak a sportélet állt le, egyetemi hallgatóként a távoktatáshoz is hozzá kellett szoknia. Száraz edzéseket folytatott, majd csapattársaival augusztusban kezdték meg a jeges felkészülést.

– Sajnos megérezzük a második hullámát a vírusnak olyan téren, hogy egyre kevesebbet játszhatunk, folyamatosan lemondják a meccseinket. Mivel klubszinten az EWHL-ben (European Women's Hockey League – a szerk.) játszunk, ezért sok európai országból jönnének csapatok hozzánk, illetve mennénk mi is mérkőzéseket játszani, de a határátlépés most nehézkes. Gyakran a megrendezés előtt 1-2 nappal mondják le a mérkőzéseket. Úgyhogy megszenvedjük mi is ezt a helyzetet – húzta alá a sportoló, majd azt is elmondta, az edzéseken ennek ellenére megpróbálnak száz százalékot nyújtani, és olyan szellemben készülni egész évben, hogy lesz világbajnokság. A válogatott játékosoknak az a céljuk, hogy a világversenyen a legjobb formájukat hozzák, amellett, hogy a klubjaik színeiben is jól teljesítsenek.

Gasparics Fanni a válogatott Norvégia elleni mérkőzésén 2019 áprilisában
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A női jégkorong-válogatott az elmúlt napokban Ausztriával játszott volna felkészülési mérkőzéseket, azonban az osztrák szövetség a koronavírus-járvány magyarországi fejleményeire hivatkozva visszalépett a találkozóktól. A Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) szomszédaink helyett hazai ellenfelet kért fel a feladatra, csütörtökön az U16-os fiúválogatott győzte le 6-2-re, pénteken a Vasas SC fiataljai kaptak ki 5-3-ra a női válogatottól, szombaton 13.10-től pedig a MAC U16-os csapata lép jégre ellene.

– Fiúk ellen játszani mindig jó. A fiúk erősek, gyorsak, arra késztetnek minket, hogy hozzunk gyors döntéseket, és ez szerintem az A csoportra való felkészülést segíti. Ott is kulcskérdés lesz, hogy gyorsan váltsunk át védekezésből támadásba, és ezáltal hatékonyabbak legyünk a játék minden zónájában – magyarázta Gasparics Fanni.

– Élveztem a mérkőzéseket, mert régen nem játszottunk már. A mostani járványhelyzetben tulajdonképpen ünnep, ha mérkőzést játszhatunk. Sokat ad hozzá az élvezethez, hogy a Vasas Jégcentrumban játszunk, ahol tavaly feljutottunk az A csoportba, ami kedves emlék nekünk, úgyhogy nagyon jó érzés ezen a jégen lenni. Én is itt nevelkedtem, kiskoromban ebben a csarnokban edzettem, úgyhogy nekem olyan, mintha itthon lennék. Élvezzük a mérkőzéseket, pénteken végre sikerült nyernünk is, úgyhogy innen csak előre!

A jégkorongozó a július végén kinevezett szövetségi kapitányról, Lisa Haleyről is beszélt.

– Alapos, nagy hangsúlyt fektet mindenre. Most főleg arra, hogy közelebbről is megismerjen minket. Folyamatosan fejlődik a kémia közte és a csapat között. Sokat foglalkozunk azzal, hogyan építsük a csapategységet. Minden játékosnak megvan a saját szerepe, mindenki egyenlő. Ebben a szellemben dolgozunk – foglalta össze Gasparics Fanni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.