idezojelek

Svédcsavar a végére

A NATO meghatározó tagállama, az Egyesült Államok már a formaságokra sem ad, hanem nyíltan igyekszik nyomást gyakorolni magyar szövetségesére.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Felszállt a fehér füst: megerősített hírek szerint az Országgyűlés a jövő hét elején ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását, a svéd kormányfő pedig napokon belül Budapestre érkezik, hogy miniszterelnökünkkel tárgyaljon. Ulf Kristersson látogatásának normális körülmények között – uniós tagállamok, maholnap már atlanti szövetségesek között – nagyjából annyi lenne a hírértéke, mint a Duna napi vízállásának Gönyűnél.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De ma más időket élünk. A Nyugat Ukrajnával együtt szintre napra pontosan két esztendeje már háborús pszichózisban él, így minden az Antikrisztus-sorban Oszama bin Ladent felváltó Vlagyimir Putyin ellenében nyer számára értelmezést. Ez váltotta ki azt a hisztériát, ami a felszínre hozta: a NATO meghatározó tagállama, az Egyesült Államok már a formaságokra sem ad, hanem nyíltan igyekszik nyomást gyakorolni magyar szövetségesére. Ennek volt része, hogy nagykövetük, David Pressman a díszpáholyból felügyelte a parlamentben előadott ellenzéki bohózatot. Vasárnap pedig amerikai szenátorok repültek át ide Münchenből, hogy megdolgozzák kicsit a magyar kormányt svédügyben. Sajna, kormányunk az elmúlt években már elfáradt az egyenlőtlen csendőrpertukban, bemondta az unalmast, így a magasságos szenátoroknak többek között Léderer Sándor korrupció­kurkászóval, a városligeti Regnum Marianum-emlékkereszt egykori lefűrészelőjével kellett beérniük. Elvégre ha nincs ló, a szamár is megteszi. Mindenesetre a szenátorok is elmondták, bíznak a miniszterelnök szombati évértékelőjén elhangzott ígéretében. 

Noha elvben a svédekről van szó, a háborús pszichózis miatt az egész ügy gellert kapott. Pedig többé-kevésbé szeretjük a svédeket, ez biztosan nem hátráltatta volna a ratifikációt. A húsgombócuk és az elemes bútoraik mellett Gripen vadászgépeik is jó szolgálatot tettek eddig: ez utóbbiakkal védjük mi a NATO-n belül – Moszkva-hisztériás balti barátaink kedvéért a hangsúly a névmásokon van – az ő légterüket. Az ezredfordulón éppen az első Orbán-kormány döntött a Gripenek beszerzéséről, mégpedig az amerikai F–16-os vadászgépek ellenében. A hogyan továbbról folytak most egyeztetések. De mindennek megvan a maga sorrendje. 

Ahogy a magyart közvetlenül megelőző török ratifikációt, úgy a miénket is ki kell várniuk a svédeknek.

 Az Ország­gyűlés a jövő héten ül össze a tavaszi ülésszakára, a napirendet éppen most véglegesítik. Aki ezt nem tudja kivárni, mint az amerikaiak tették, az szándéka ellenére is felfedi, hogy nem egyenlő jogokkal rendelkező, szuverén országok alkotta szövetségben gondolkodik. Márpedig mi – legalábbis a szavazók többsége – a szuverén államok NATO-jára voksoltunk az 1997-es népszavazáson. 

Voltak gondjaink a svédekkel is, ez sem titok. A svéd közmédiában, sőt az oktatási rendszerben Magyarország-ellenes propaganda eresztett gyökeret.

Szinte azonos méretű országok vagyunk, nyilvánvaló az is, hogy különbözőképp gondolkodunk a migrációról és a genderideológiáról, de ezt el kellene tudni viselni. A magyar iskolásokat valahogy nem okítják svédellenességre. Ez a nézeteltérés alighanem szerepel majd Orbán Viktor és Ulf Kristersson budapesti találkozójának napirendjén.
Semmi okunk nincs rá, hogy ne legyünk jóban a politikailag egyre jobban kijózanodó Svédországgal akár az unión, akár a NATO-n belül. De – akár valós a felénk irányuló orosz fenyegetés, akár nem – jó lenne eljutnunk egy olyan nyugati biztonsági rendszerhez, amilyet a francia Charles de Gaulle képzelt, és amelyben szuverén nemzetek jelenítik meg akaratukat. Akkor Európa nem azon lihegne, hogy mielőbb megfeleljen mások politikai érdekeinek. Ez lenne a svédcsavar az egész történet végén.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.