Erdély – A történelmi Marosszék

2000. 04. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy is fordulhat még, hogy egy reggel, pálinka ésjó parasztrántotta után, bele sem nézel a lapokba.Úgy érzed majd hirtelen – ha kegyes lesz hozzáda sors -, hogy nincsen annál fölöslegesebb,ostobább időtöltés. És előveszed akkor a régi,poros hátizsákodat, amely már nagyon haragszikrád, úgy egyedül hagytad, teletömöd öreg,molyrágta hasát, és elindulsz.- Hová, hová, jó uram? – csapja össze kezét az asszony.- Megyek Mezőcsávásra.- Aztán oda meg minek, trotli? – vált jó ritmusban hangot az élete párja, és te érzed nyomban, most aztán meg vagy fogva.Mert mi a fenének megy az ember Mezőcsávásra, ugye?De ha már megy, akkor mi a fenéért ne érkezhetne a hegyek felől? Onnan kell érkezni!Mert ha úgy érkezel, láthatod, hogy a határban halottak vigyázzák a falut.Ez a helyes sorrend: hegyek, széles, nagy határ, halottak, temető, templom, falu. Ha betartod ezt a sorrendet, és nem lettél még egészen mai legény, akkor bicskára, szalonnára kapva még azon is elmerenghetsz, miért került Derzsi Kálmán és Kiss Eszter sírja a temetőnek s egyszersmind a történelmi Marosszéknek a legeslegszélére. Az ilyesféle kérdések tökéletesen fölöslegesek, abszolúte haszontalanok, kifejezetten korszerűtlenek – no, ezért kell belőlük föltenni egyre többet!Szobrok beszélgetnek

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.