Szabadult az egyik olaszliszkai lincselő

A 2006-ban történt olaszliszkai lincselés ügyé­ben emberölés és rongálás miatt 17 év fegyházzal sújtott egykori elsőrendű vádlott tegnap hajnalban elhagyta a szegedi Csillagbörtönt. A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírájának döntése értelmében ifj. Horváth Dezső büntetésének letöltését feltételesen szakították félbe. Bűntársai továbbra is rács mögött maradnak.

2019. 07. 16. 6:05
null
Nem vállalta az arcát Szögi Lajos támadója Fotó: Bors/Hatlaczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn hajnali 4 órakor lépett ki a szegedi Csillagbörtön főkapuján ifj. Horváth Dezső, az olaszliszkai lincselők egyike, a per elsőrendű vádlottja. Rokonai és a teljes magyar sajtó várták a börtön előtt, Horváth dzsekijét a fejére húzva bújt el a kamerák elől, és amint lehetett, beugrott rokonai autójába, amivel elhajtottak. Az elítélt feltételesen került szabadlábra, ha büntetését ki kellett volna töltenie, csak 2023. október 14-én hagyhatta volna el a büntetés-végrehajtási intézetet.

A közvélemény felzúdult, amikor májusban kiderült, a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája engedélyezte a feltételes szabadlábra helyezést. Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen bűncselekményt elkövet, azonnal visszaviszik a börtönbe és le kell töltenie a lincselésért kapott büntetés hátralévő részét. A bíró megállapította, hogy az elítélt a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított, különböző címen 53 jutalmat is kiérdemelt, érvényben lévő fenyítése nincs.

A fogva tartás alatt tanulmányait jó eredménnyel folytatta, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Sajtóhírek szerint Horváth júniusban le is érettségizett, s a bíró előtt mindenben kifejezte megbánását. Kifogástalan magatartásának köszönhetően mintegy húsz alkalommal hagyhatta el az intézetet. A végzés szerint most hétfőn élettársához és gyermekéhez költözött, és két helyről is kapott munkáltatói szándéknyilatkozatot.

A törvényszék végzése ellen az illetékes ügyész fellebbezést jelentett be, hivatkozva az elítélt által elkövetett életellenes bűncselekmény súlyára és az elkövetés módjára, ám a feltételes szabadlábra helyezést jogerősen jóváhagyták a Szegedi Ítélőtáblán.

Nem vállalta az arcát Szögi Lajos támadója
Fotó: Bors/Hatlaczki Balázs

Szögi Lajos 44 éves tiszavasvári tanár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006. október 15-én elsodorta autójával az úton előtte átszaladó H. Kittit, aki a balesetben nem sérült meg. A kislány nyolc hozzátartozója az autóban lévő két lánygyereke szeme láttára szó szerint agyonverte Szögi Lajost, akit a testén ötven közepes vagy nagyobb rúgás, ütés ért. Szögi gyermekei hiába rimánkodtak, hogy ne bántsák apjukat, ifj. Horváth Dezső odavetette nekik, hogy ha nem hagyják abba, megerőszakolják őket.

Horváth és lincselőtársai hiába próbálták meg kisebbíteni a szerepüket, a Debreceni Ítélőtábla 2009 decemberében súlyosította az elsőfokú elmarasztaló ítéletet, a korábbi egy helyett hárman kaptak életfogytiglan tartó szabadságvesztést, az elsőrendű ifj. Horváth Dezsőt 13 év helyett 17 év fegyházra ítélték. Az agyonvert Szögi Lajos családjától csak két vádlott kért bocsánatot. Balla Lajos táblabíró az ítélet indoklásában akkor azt mondta: ifj. Horváth Dezső labilis idegrendszerű, indulatait nem tudja levezetni.

Korábban beszámoltunk róla, hogy ifj. Horváth Dezső fogva tartásának körülményei miatt beperelte a magyar államot, a pert megnyerve 4,9 millió forintot utaltak a letéti számlájára, amit a végrehajtó azonnal zároltatott, majd átutalt az áldozat családjának a számlájára, ezzel csökkentve a büntetőeljárás során számukra megítélt 46 millió forint kártérítés hátralékát. A végrehajtó a hozzátartozókra tekintettel lemondott a jutalékáról a család javára. A fennmaradó 41,1 millió forint és kamatai továbbra is a tetteseket terhelik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.