Ismét rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma

Új rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: a hétfői adatok szerint 576 embernél mutatták ki a fertőzést, ezzel immár kilencezerhez közelít hazánkban az igazolt fertőzöttek száma. További öt iskolában rendeltek el szünetet tegnap, miközben pozitív koronavírustesztje lett egy XVIII. kerületi önkormányzati képviselőnek, ezért a hivatali dolgozók egy része otthoni munkára tért át.

2020. 09. 07. 21:15
null
Nagykanizsa, 2020. május 6. Védõmaszkot viselõ diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2020. május 6-án. Történelembõl középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségizõ vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelenül elérte hazánkat a koronavírus-járvány második hulláma. A hivatalos kormányzati oldal tájékoztatása szerint idehaza immár 8963 főre emelkedett a fertőzöttek száma, amelyből csak a hétfői nap folyamán 576 magyar állampolgárnál diagnosztizálták a fertőzést. Ez rekordnak számít, eddig egy nap alatt nem volt még ennyi hazai fertőzés. Tegnap egy ember vesztette életét, ezzel az elhunytak száma 625 főre emelkedett, 3961-an pedig már meggyógyultak. A legtöbb fertőzött változatlanul Budapestről és Pest megyéből került ki, utóbbiban 1284, a fővárosban pedig 3291 megbetegedést regisztráltak. Ezt követi Fejér megye 556, Komárom-Esztergom 377, Zala 336 és Hajdú-Bihar 322 fertőzöttel. Merkely Béla, a SOTE professzora az ATV-ben ugyanakkor arról beszélt, hogy feltételezhetően az igazolt fertőzések száma hússzor magasabb lehet, mint amennyit detektálnak, tehát összesen akár százezer ember is elkaphatta a vírust az országban.

Bár a tanév hagyományosan indult szeptember elsején, a folyamatos növekedést mutató Covid–19-fertőzések az oktatási intézmények működését is befolyásolják. Mivel csak tíz napra előre tudják megbecsülni a várható történéseket, minden variációra fel vannak készülve – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője.

A miniszter az Életközelben című műsor legújabb adásában a tanévkezdésről elmondta: az iskolákba küldött nyolcoldalas ajánlás alapján az iskolák kiválaszthatják azt a nyolc-tíz pontot, amely garantálja a normális működésüket, biztosítja a gyermekek és a pedagógusok biztonságát.

Közben – a korábbi négy óvoda és hat iskola mellett – további öt oktatási intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet tegnap. Erről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár számolt be a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az Emmi államtitkára arról is beszélt, hogy az operatív törzs még nyolc helyszínen rendelt el digitális oktatást, ami öt esetben csak egy-egy osztályt érint, háromban pedig a teljes intézményt.

Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy várhatóan a továbbiakban is lesznek megbetegedések, de véleménye szerint az nem képzelhető el, hogy egy teljes tanévre digitális oktatási formát alkalmazzanak az intézmények. Így ha koronavírussal kapcsolatos jelzés érkezik majd egy iskolából, akkor arra az időre, amíg a fertőzés terjedése megáll, digitális oktatásra fognak átállni, a veszély elmúltával azonban visszaállhatnak a normális működésre, ahogyan a győrújfalui általános iskola esetében is történt.

Mivel a vírus a zárt közösségekben jobban terjed, a börtönök lakói is nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte: minden intézkedés azt szolgálja, hogy a fertőzés ne kerüljön be a börtönfalak mögé.

Ennek érdekében valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos felület- és eszközfertőtlenítést rendeltek el, gondoskodtak a személyzet védőeszközökkel való felszereléséről, az intézetekbe újonnan érkező fogvatartottak pedig minden esetben járványügyi vizsgálaton esnek át. Továbbá a rabok számára biztosított a napi többszöri kézmosás és kézfertőtlenítés lehetősége, emellett minden fogvatartottat mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkkal is elláttak. Az eddigi védekezés sikeresnek bizonyult a börtönökben, hiszen eddig még egyetlen fogvatartott sem betegedett meg az új típusú koronavírussal.

Újabb öt oktatási intézményben rendeltek el szünetet

A korábbi négy óvoda és hat iskola mellett további öt oktatási intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt – közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára.

Koronavírusos lett egy momentumos képviselő

Pozitív koronavírustesztje lett egy XVIII. kerületi momentumos önkormányzati képviselőnek. Hosszas találgatás után Nagy Károly elmondta, ő az érintett képviselő. „Szaniszló Sándor polgármester tájékoztatása után azt gondolom, hogy az a tisztességes, ha mindenki tud róla, hogy rólam van szó. Hétfőn belázasodtam, azonnal értesítettem a polgármester urat és a jegyző urat” – írta közösségi oldalán a momentumos képviselő. Nagy Károly hozzátette: mivel Covid-gyanús tünetei voltak, azonnal el kellett indítania a teszteléshez szükséges folyamatot. Kedden elvégezték a PCR-tesztet, az első teszt eredménye sajnos pozitív lett. „Jelenleg nem vagyok túl fényesen, de nem is vagyok rosszul annyira, hogy ne tudjak itthonról dolgozni. Természetesen a járványügyi hatóság szakemberei azonnal megkezdték a kontaktkutatást. Leadtam a kontaktlistámat” – írta. A városvezetés intézkedett, hogy azok a kollégák, akik közvetlen kapcsolatban lehettek a képviselővel, két hétre vonuljanak karanténba, valamint a hivatal számos munkatársa is home office-ba került. (N. O.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.