A magas átoltottság miatt nem lesz negyedik hullám Magyarországon

Merkely Béla professzor szerint tovább fog csökkenni a kórházban lévők száma, a napi halálesetek száma pedig hamar egyszámjegyűre csökken, a járvány pedg a nyár folyamán teljes mértékben eltűnik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 06. 9:30
null
A rektor becslései szerint, ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása Fotó: Talán Csaba Forrás: ORIGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel Magyarországon már közel vagyunk a nyájimmunitás eléréséhez vagy már elértük azt, ugyanakkor azok a családok és egyének, akik még nem oltatták be magukat, ugyanúgy megfertőződhetnek – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A professzor hangsúlyozta: a beoltatlanok között továbbra is súlyos lefolyású, akár halállal végződő is lehet a koronavírus-fertőzés.

– Aki már átesett a fertőzésen, annak nemzetközi adatok alapján elég egy védőoltás beadása. Ahol volt bizonyított fertőzöttség, ott az első vakcina a „booster”, azaz gyorsító hatású oltás, aki viszont nem esett át a betegségen, annak nagy szüksége van a második oltás beadására, mert az fogja növelni jelentős mértékben az ellenanyag szintjét és emelni a sejtes immunitás aktivitását a szervezetben – fejtette ki Merkely.

A negyedik hullámot elkerültük, de az oltatlanoknál továbbra is fennáll a súlyos lefolyású megbetegedés kockázata fertőzés esetén
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Azokra a felvetésekre, amelyek szerint a második oltás után nem termelődik elég ellenanyag a szervezetben és szükség lehet egy harmadik vakcina beadására, a professzor elmondta: a szervezetben a megfertőződés vagy oltás után átmenetileg folyamatosan nő az ellenanyagszint, amely csökkenni fog, amennyiben nincs rá szükség.

– De ott vannak a memóriasejtek, amelyek „emlékeznek” arra, hogyan kell az ellenanyagot újratermelni, hogyan kell felépíteni a sejtes immunitást, ennek következtében egy második találkozásnál a reakció azonnal maximális lesz és nem alakul ki megbetegedés – magyarázta, majd hozzátette: nem érdemes az ellenanyagszintet magánellátás on méretni, mert az nem alkalmas semmire.

A SOTE rektora továbbá arról is beszélt, hogy a gyógyszergyártók folyamatosan figyelik, hogy van-e olyan koronavírus mutáció, amely megkerüli a rendelkezésre álló oltásokat.

– Biztos vagyok benne, hogy jelenleg a világban nincsen olyan mutáns, amely bármilyen módon veszélyeztetné az emberiséget azzal, hogy ki tudná kerülni a környezetünkben az oltóanyagokkal elért védettséget – jelentette ki, majd hozzátette:

ott, ahol olyan magas az átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni a negyedik hullám.

A professzor elmondta: a járvány akkor lesz megfékezhető, ha a világ több részén is magas lesz az átoltottság. A külföldre utazni vágyó oltatlanokat arra figyelmeztette, hogy ott nagy a fertőzöttség veszélye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.