Minden idők legnagyobb tűzijátékát láthatjuk majd

Idén is számos program várja az érdeklődőket a fővárosban az augusztus 20-i hosszú hétvégén. A Szent István-napi rendezvénysorozat keretében a hagyományos ünnepi programok mellett komoly- és könnyűzenei koncertekkel, fesztiválokkal, történelmi bemutatókkal, látványos felvonulásokkal, kiállításokkal, művészeti programokkal, valamint gasztronómiai élményekkel is várják a látogatókat csütörtöktől vasárnapig.

2021. 08. 19. 6:44
Meglepetéssel készül a Magyar Honvédség a jeles napra Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseménysorozat augusztus 19-én 16 órakor kezdődik a Szabadság téren az Utcazene Fesztivállal és az Erzsébet téren a Szabadrét Fesztivállal. A budai Várban, a Tóth Árpád sétányon kap helyet a Hősök útja, amely a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának állít emléket látványos, szerepjátékos bemutatókkal. A Kapisztrán téren ezzel párhuzamosan honvédségi programok és a katonazenekar koncertjei várják az érdeklődőket.

Szent István király ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás mutatja be az ünnepi szentmisét a Szent István-bazilika előtti téren, a szónok Felföldi László pécsi megyéspüspök lesz. A szertartást követően kerül sor a hagyományos Szent Jobb-körmenetre.

Hagyományteremtő céllal az Andrássy úton idén felvonulást is rendeznek, amelyen a magyar történelem kiemelkedő alakjai, feltalálói, művészei és helyszínei mellett a kereszténység emblematikus alakjai és szimbólumai elevenednek meg több látványos, guruló installáción.

A Várkert Bazár előtt, a Magyar ízek utcáján a látogatók megkóstolhatják az ország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyereket is.

Az Alkotmány utcában látható a Városok sétánya című kiállítás, amely bemutatja az ország kulturális gazdagságát, sokszínűségét. A Kossuth téren állítják ki a rekonstruált Aranyvonatot, azt az ereklyeszállító kocsit, amelynek az eredetije 1938-ban készült, hogy körbevihesse az országban a Szent Jobbot.

Meglepetéssel készül a Magyar Honvédség a jeles napra 
Fotó: Havran Zoltán

A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be. A programban sportjátékok is helyet kaptak, továbbá sporttörténeti kiállítás is nyílik a nemzet olimpikonjainak fotóiból és relikviáiból.

A Bálnában a Magyar Divat & Design Ügynökség programján magyar tervezők, dizájnerek és iparművészek mutatkoznak be. 

Az épületben kiállítói standok kapnak helyet a kortárs magyar divat és dizájn termékeivel, a látogatók workshopokon, előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. A Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves területen szervezik meg a Gyerekligetet, ahol többek között Csukás István mesefigurái, a Tintaló Társulás előadásai, a Vaga Banda gólyalábas vásári komédiásai és lovagi játékok is várják a családokat.

A zenés és interaktív programok mellett érdemes ellátogatni a Budavári Palota teljes történeti hűséggel megújult Szent István termébe (a terem ünnepélyes átadásáról a 18. oldalon olvashatnak). A díszes belső tér augusztus 20-tól a hónap végéig ingyenesen megtekinthető.

Meglepetéssel készül a Magyar Honvédség az augusztus 20-i budapesti légi parádéra. A Magyar Honvédség parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, olyat is lehet majd látni a Duna felett, amit Magyarországon magyar géppel még nem láthattak az emberek. Szent István napján több mint kétszáz, frissen avatott hadnagy teszi le tiszti esküjét a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Ezt követően, 9 órakor kezdődik a Duna feletti légi parádé. A mintegy háromnegyed órás eseményen szinte a teljes magyar légierő képviselteti magát.

Ebben az évben az este kilenc órakor kezdődő, körülbelül 35 percig tartó tűzijátékot is érdemes jó helyről nézni, ugyanis az idei bemutatóra a korábbi évekhez képest nyolcszor annyi, mintegy negyvenezer rakétát rendeltek.

Minden idők legnagyobb augusztus 20-i tűzijátékának a biztosításában több rendvédelmi szerv, köztük a katasztrófavédelem is részt vesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.