Százhatvan cég fog megoldást kínálni a fenntarthatósági problémákra

A klímaváltozás sebessége jelenleg lényegesen nagyobb, mint eddig bármikor, legfőbb kiváltó oka pedig az ember – hangsúlyozta Áder János államfő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió2021. 09. 22. 12:27
ÁDER János
Augusztus 20. - Állami kitüntetések átadása a Parlamentben Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő azzal kapcsolatban adott interjút a rádiónak, hogy idén Budapesten fogják megrendezni a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A november 29. és december 5. között megrendezett eseményről Áder János elmondta: 

százhatvan cég fogja bemutatni, hogy milyen megoldást kínál a fenntarthatósági problémákra. Az expó egy másik kiállításán információs standok lesznek, ahol interaktív módon tudhatják meg a látogatók, hogy milyen veszélyek leselkednek világunkra, a tinédzsereket pedig játékos formában kívánják megszólítani, egy az elvarázsolt kastélyhoz, a Csodák Palotájához és a szabadulószobához hasonló programmal.

Az államfő hangsúlyozta: a klímaváltozás sebessége jelenleg lényegesen gyorsabb, mint bármikor volt. Mint rámutatott: ennek oka az ember. Egyrészt a bolygó túlnépesedése, másrészt pedig az energiafogyasztás növekedésének felgyorsulása gerjeszti a folyamatokat. Áder János emlékeztetett: Magyarország vagy Európa egyedül nem tudja megoldani a problémát. 

Hiába törekednek a klímasemlegességre, ha eközben Kína és India újabb szénerőműveket állít üzembe.

A köztársasági elnök végül rámutatott, hogy jórészt megvan a technológiai tudás a föld felmelegedésének megállításához, azonban a politikai akarat időnként kevés, a fosszilisenergia-ipar pedig ellenérdekelt. Arra is rámutatott, hogy 

Magyarország azon huszonegy ország között van a világon, amelyek úgy tudták növelni teljesítményüket, hogy közben kevesebb káros anyagot hoztak létre.

 Az államfő végül emlékeztetett: az ország az áram kilencven százalékát már kibocsátásmentesen fogja előállítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.