Áder János: Komoly döntések várnak a felnövekvő generációkra

Gimnazistáknak tartott előadásában Áder János emlékeztetett, hogy a modern ember életmódja hozzájárul bolygónk veszélyeztetéséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 04. 16:26
ÁDER János
Budapest, 2021. szeptember 17. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Sándor-palotában, ahol fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait 2021. szeptember 17-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímasemlegesség elérése érdekében komoly fejlesztések és beruházások várnak a felnövekvő generációkra a következő harminc évben – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak tartott klímavédelmi tanórán Budakeszin. Áder János kiemelte: a paksi atomerőmű két új blokkjával és a következő nyolc évben üzembe kerülő naperőművi kapacitásokkal 2030-ra Magyarországon a megtermelt áram kilencven százaléka szén-dioxid-mentes lesz. A köztársasági elnök kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország tartani tudja a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célt, csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását és növelni az erdőterületeket, amelyek elnyelik azokat.

Áder János arra is rámutatott, hogy jelenleg a hazai erdők az éves szinten kibocsátott 64-65 millió tonna szén-dioxid tíz százalékát sem képesek semlegesíteni annak ellenére, hogy 1990 óta már harminckét százalékkal csökkent a hazai szén-dioxid-kibocsátás.

Az előadás során a köztársasági elnök pozitívumként emelte ki:az elmúlt öt évre jellemző, hogy minden évben megduplázódott a hazai naperőművi kapacitások aránya. Mint mondta: idén júniusban és júliusban a naperőművek által megtermelt hazai energia meghaladta a még működő szénerőmű, a Mátrai Erőmű által megtermelt energiamennyiséget.

Az elektromobilitási célok megvalósítása kapcsán Áder János emlékeztetett: a tervek szerint 2030-ra a tízezer lakosnál nagyobb magyarországi településeken a tömegközlekedésben elektromos meghajtású járművek fogják felváltani a benzines és dízeles eszközöket. Az épületek energiahatékonysága kapcsán pedig kiemelte: az energiamegtakarítás érdekében a homlokzatok és a nyílászárók cseréjére kedvezményes hitelek állnak rendelkezésre Magyarországon, és hazánk mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél eléréséhez szükséges feladatok ne maradjanak az utolsó pillanatokra.

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.