Az emlékeztető oltások tovább növelik a védettséget

A Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által vezetett és megbízott Epidemiológiai és Klinikai Kutatási munkacsoportja számos kutatási programja közül a napokban vált elérhetővé A magyar vakcinációs program eredményessége a delta és omikron járványhullám során című preprint szakmairodalmi közlemény. Tudományosan bizonyították, hogy Magyarországon a negyedik és az ötödik járványhullámban az alapoltási sorozat, valamint az első és második emlékeztető oltások jelentősen csökkentették a megfertőződést és a halálozás kockázatát. A hazai adatok megerősítették, hogy a vadvírus ellen kifejlesztett védőoltások hatékonyan növelik a védelmet a további vírusvariánsokkal szemben – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma2022. 04. 08. 17:08
null
Békéscsaba, 2022. február 24. Oltópont a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. február 24-én. Februárban a kórházi központi oltóhelyeken és járásonként egy szakrendelõben idõpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval minden csütörtök és péntek délután, valamint szombati napokon várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudományosan bizonyították, hogy Magyarországon a negyedik és az ötödik járványhullámban az alapoltási sorozat, valamint az első és második emlékeztető oltások jelentősen csökkentették a megfertőződést és a halálozás kockázatát. A hazai adatok megerősítették, hogy a vadvírus ellen kifejlesztett védőoltások hatékonyan növelik a védelmet a további vírusvariánsokkal szemben.

A hivatalosan még nem közölt tanulmányban szinte valamennyi 16 év feletti magyar lakos adatait elemezték 2021. november és 2022. február között. A kutatás során az alapimmunizáltak és az emlékeztető oltással rendelkezők adatait – nem oltóanyagtípusok szerint – az oltatlan populációval hasonlították össze.

A delta hullám adataiból világosan kitűnik, hogy a két oltással rendelkezőknél az elhalálozás esélye 83 százalékkal alacsonyabb volt, mint az oltatlanoknál. A harmadik oltás a meglévő védettséget a fiatal és középkorúaknál 96 százalékra, míg a 85 év felettieknél kilencven százalék fölé emelte.

Beigazolódott továbbá, hogy az omikron hullám alatt az alapimmunizáltak körében negyven százalékkal, a harmadik oltás felvétele után pedig 82 százalékkal volt alacsonyabb a koronavírus miatti halálozás.  

A HUN-VE 2 nevet viselő vizsgálatnak első alkalommal sikerült a négy oltás előnyét is vizsgálni. A negyedik oltás a fertőzéssel szemben ötven százalékkal növelte tovább a védelmet, és 93 százalékkal csökkentette a halálozást. Az idősebb populáció esetében a negyedik oltás közel százszázalékos védelmet biztosít a Covid–19-halálozással szemben.

A tanulmány szerint a Covid–19-halálozás aránya az omikron hullám alatt 56 százalékkal volt alacsonyabb a delta hullám időszakához képest, tehát a védőoltásoknak köszönhetően hazánkban jóval kevesebben hunytak el.

Borítókép: Oltópont a békéscsabai Réthy Pál kórházban (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.