Elkezdődött a Szilágyi Liliána ellen indított becsületsértési per

Az ügyvédként dolgozó édesapa becsületsértés miatt fogta perbe lányát, a tárgyalás a két főszereplő meghallgatásával kezdődött.

Magyar Nemzet
2022. 09. 16. 17:06
null
Budapest 20200725 Négy Nemzet Úszóverseny Szilágyi Liliána foto:Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Úszás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két főszereplő meghallgatásával kezdődött Sz. Zoltán ellen indított becsületsértési pere – számolt be az Index. Az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó az előző év végén tett drámai bejelentést, egy interjúban arról beszélve, fiatal korában édesapja molesztálta. Most ezen kijelentései miatt indult eljárás vele szemben.

Mint azt lapunk is megírta, az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, Szilágyi Liliána 2021. december 29-én jelentette be, hogy az olimpikon édesapja, dr. Szilágyi Zoltán bántalmazta őt. Az apa tagadta a vádakat, és arra kérte lányát, hogy tekintsen el a vezetékneve használatától. Az úszónő 18 éves testvére, az édesapával egy háztartásban élő Gerda nyílt levelében hazugságnak nevezte nővére szavait. 

Sajtóhírek szerint az apa már a botrány kezdetekor jelezte, hogy jogi útra tereli az ügyet. A felek között még június elején lett volna egy békéltető tárgyalás, ám itt nem jutottak dűlőre, Szilágyi Liliána kijelentette, nem akar és nem is fog békülni, így a peres eljárás elkerülhetetlen.

Az ügyvédként dolgozó édesapa becsületsértés miatt fogta perbe lányát – emlékeztet az Index. A nyári bírósági szünetet követően péntek délután a Budapesti II. és III. kerületi bíróság épületében meg is kezdődött a tárgyalás a két főszereplő meghallgatásával.

Az úszó elmondása szerint fizikai bántalmazást ritkábban szenvedett el, annál többször kellett végignéznie azt, ahogy édesapja édesanyját bántalmazza. Állítása szerint azzal, hogy húgát igyekezett megóvni attól, hogy szem- és fültanúja legyen szüleik veszekedésének, szándéka ellenére is segíthette azt, hogy édesapja jelenleg nagyobb befolyással lehet a testvérére.

Azt állította, apja többször is tudatosan megpróbálta ellennevelni anyai ági nagyszüleivel szemben. El is tiltotta tőlük, gyakorta becsmérelve a rokonait, például háromszoros olimpiai bajnok nagyapját, Gyarmati Dezsőt.

„Apámnak sok olyan megélése lehetett nagyon fiatalon, amitől ilyen lett – és ez nem felmentés –, szüksége lett volna segítségre nagyon fiatal korától kezdve. Szerintem sokszor ő sem értette, mit miért csinál” – fogalmazott Szilágyi Liliána.

Elmondása szerint édesapja megfenyegette, amikor függetlenedni próbált és a 2012-es olimpia után szeretett volna külföldre költözni, hogy ott dolgozzon az egyik volt edzőjével.

A helyzet odáig fajult, hogy 2015-ben öngyilkosságot kísérelt meg: „Azt éreztem, nincs vesztenivalóm” – mondta. A sikertelen kísérlet után ismét megpróbált a sportolói karrierjébe menekülni, eközben fokozatosan felkészülni arra, hogyan tudna testvérével és édesanyjával együtt csak-csak kikeveredni a helyzetből. 2017-ben aztán újabb jelentős konfliktus tört ki apa és lánya között, Liliána pedig elmondása szerint hosszú ideje először érezte úgy, eljött az idő, hogy megvédje magát. A verekedés hangjaira aztán az édesanyja épp időben érkezett, a beavatkozása után pedig az apja inkább otthagyta őket és elment otthonról – állította Szilágyi Liliána.

Az ekkor már több mint egy órája tartó meghallgatáson ezután szünetet rendelt el a bíró, a folytatásban pedig újabb kérdést már nem tett fel az alperesnek.

Szilágyi Liliána eredeti ügyében egyébként már nem nyomoznak, a rendőrség április végén már lezárta a hivatalból, kiskorú bántalmazása miatt indított vizsgálatot. Azt írták: az – azóta már hivatalosan is visszavonult – úszót három alkalommal is hiába keresték a BRFK nyomozói, nem volt hajlandó hivatalos vallomást tenni, emiatt pedig még csak a bűncselekmény elkövetésének gyanúját sem tudták megállapítani. 

Jogi képviselőjének helyettese viszont tagadta, hogy Szilágyi Liliána három idézést kapott volna. Utóbbi történetet a pénteki bírósági tárgyaláson is felidézték, az elhangzottak szerint a sportoló tudatosan zárkózott el a hivatali eljárástól, abban a reményben, hogy így nem kell egy éveken át húzódó peres ügyben újra meg újra találkoznia apjával. 

A rendőrségen kívül a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) is egy külön vizsgálatot folytatott az ügyben, ennek végeredménye viszont az lett, hogy Szilágyi Liliánának az édesapjával szemben tett nyilatkozatai megfelelnek a valóságnak. A MÚSZ ennek alapján Szilágyi Zoltánt további intézkedésig nemkívánatos személynek nyilvánította a rendezvényein. 

A bírónő újabb ügynapot egyelőre nem jelölt ki.

Borítókép: Szilágyi Liliána (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.