Századvég: A budapestiek békét akarnak, és elutasítják a szankciókat

A fővárosiak 85 százaléka azonnal véget vetne az orosz–ukrán háborúnak.

Magyar Nemzet
2023. 01. 13. 12:45
null
20221130 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta következetesen a béketárgyalások megkezdését, a háború mielőbbi lezárását sürgeti. A főpolgármester a kijevi útján azt a látszatot keltette, hogy a fővárosi polgárok nem értenek egyet a kormányzat békepárti politikájával 

– emelte ki a Századvég legújabb elemzése.

Mint írják: Karácsony Gergely az ukrajnai hivatalos látogatása során azt állította, hogy a magyar kormány nem őszinte a háborúval kapcsolatban, viszont a magyar nép nem azonos a magyar kormánnyal, és a budapestiek többsége pontosan érti, mi történik Ukrajnában. A Századvég ezen fejlemények fényében megvizsgálta a budapestiek véleményét az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos közéleti kérdésekről.

A budapestiek békepártisága, illetve az orosz–ukrán válság kompromisszumos megoldása iránti elkötelezettsége nem megkérdőjelezhető. A kutatás rávilágít arra, hogy a fővárosiak 85 százaléka azonnal véget vetne az orosz–ukrán háborúnak, és tárgyalóasztalhoz ültetné a feleket.

A Századvég kutatása kiemelte azt is, hogy a válaszadók több mint háromnegyede (78 százaléka) ellenzi, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá 76 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió képezzen ki ukrán katonákat. Az eredmények hátterében az áll, hogy a budapesti polgárok nem támogatják azokat a lépéseket, amelyek a békekötés helyett a háborús konfliktus eszkalálódását segítik elő.

 

A kutatás szerint a háborúpárti politikával való szembehelyezkedés többek között arra vezethető vissza, hogy a budapestiek kétharmada (66 százaléka) úgy látja, hogy az orosz–ukrán konfliktusból végül egyik fél sem kerülhet ki győztesen.

Kiderült az elemzésből az is, hogy az Oroszországgal szembeni újabb büntetőintézkedések bevezetését a budapestiek többsége nem támogatja. A felmérés szerint

a fővárosi megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy az eddigiekben meghozott szankciók már most is túlzók vagy éppen elegendők.

Ezenfelül a budapesti válaszadók 65 százaléka ellenzi, hogy magyar adófizetői pénzekből finanszírozzák Ukrajnát, 66 százalékuk pedig úgy véli, hogy Brüsszel igazságtalanul jár el, ha a lengyeleknek és a magyaroknak jogosan járó uniós forrásokat egy nem uniós országnak fizeti ki. Kiemelték továbbá, hogy

a fővárosi polgárok többsége (56 százaléka) egyetért azzal, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök az orosz–ukrán válság következtében kialakult helyzetet eddig kezelte.

Emlékezetes, hogy 2022 tavaszán, az országgyűlési választások kampányában a hatpárti baloldali összefogás háborúpárti politikai retorikát folytatott. 

 

A balliberális erők miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egyebek mellett úgy vélte, hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja, míg Gyurcsány Ferenc egykori honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc már a fegyveres konfliktus kirobbanását megelőzően kifogásolta, hogy Magyarország nem küld lőszereket Ukrajnának. A fentiek tükrében a kutatást összegezve elmondható, hogy

Karácsony Gergely a szövetségesei által korábban elkezdett szankciós retorikát folytatja, és nem a budapesti polgárok békepárti nézeteit képviseli.

Karácsony a baloldali tömb szankciópárti nézetei mellett már korábban is kiállt. 

 

A főpolgármester 2022 nyarán az ál-Klicskóval folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy a magyar kormány a rossz oldalon áll ebben a konfliktusban, és a szankciókat nagyon nehezen sikerült keresztül vinni, de örül annak, hogy végül elfogadták ezt a csomagot.

 

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.