Időben megkapja az állami támogatást az Újszínház

Néhány napon belül megkapja az állami támogatást több, közös állami és fővárosi fenntartású színház, így az Újszínház is – derült ki Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár lapunknak megküldött válaszából. Csütörtökön még arról beszélt a főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus, hogy február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, mert nem tudja kifizetni sem a számláit, sem a béreket.

2023. 02. 17. 19:45
null
20221130 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi közös fenntartású intézmények néhány napon belül hozzájutnak a 2023. évi állami támogatásukhoz, ez igaz az Újszínház esetében is – reagált lapunk megkeresésére Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár arra, hogy Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes csütörtökön, egy háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: február végére fizetésképtelenné válhat a fővárosi Újszínház, mivel a kormány továbbra sem utalta át azt a pénzt, amit egy 2024-ig szóló megállapodás értelmében a fővárossal közös fenntartásban működő színháznak kellene biztosítania.

Az államtitkár emlékeztetett: a főváros és az állam évekkel ezelőtt megállapodott több budapesti színház közös működtetéséről. 2020 óta a közös működtetés révén érkező állami támogatás teszi lehetővé e színházak zavartalan működését. 

Az akkori döntés célja, ami a mai napig igaz, a színházak kiszámítható és biztonságos működtetésén túl a színházak művészeti szabadságának elismerése és biztosítása. – Ezért a közös működtetők, azaz a fenntartó és társműködtető kiemelt területként kezelik a színházak szakmai és gazdálkodási biztonsága érdekében a vezetők kinevezését, a munkavállalók egzisztenciális és anyagi megbecsülése érdekében a színház foglalkoztatottjainak bérfejlesztését – fogalmazott Závogyán Magdolna. Kiemelte azt is, hogy a kormány a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult energiaválság közepette is arra törekszik, hogy a magyar emberek, családok érdekei ne sérüljenek. 

– A kulturális kormányzat minden erejével azon munkálkodik, hogy mindenki számára biztosítani tudja a kultúrához való hozzáférés lehetőségét, a jelen nehézségei közepette se csorbuljanak a kultúrához való hozzáférés esélyei – tette hozzá az államtitkár.

Az ügy előzménye, hogy Kiss Ambrus egy csütörtök délutáni háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy az Újszínház február végén eléri azt a pontot, hogy nem lesz pénz a számláján. A főpolgármester-helyettes igyekezett úgy fogalmazni, hogy ez nem támadás a színház ellen, hanem egy segélykiáltás. Kiss Ambrus hozzátette azt is: az Újszínház a hónap végére a 20 millió forintos hitelkeretét is kimeríti, így az állami támogatás nélkül nem lesz miből folytatni a működést. Mint mondta, a főváros bízik benne, hogy a következő néhány nap elég lesz arra, hogy a kormány rendezze a helyzetet.

Komolytalannak tartotta az általános főpolgármester-helyettes kijelentését Dörner György, az Újszínház igazgatója, aki lapunknak elmondta azt is, hogy vele erről a helyzetről semmit sem beszélt Kiss Ambrus. 

Ugyanakkor meglehetősen furcsa, hogy Karácsony Gergelynek a helyettese nevezi most az Újszínház csődveszélyéről szóló megszólalását a színház érdekében hallatott „segélykiáltásnak”, miközben a főpolgármester az egyik első céljaként deklarálta, hogy a jobboldali elkötelezettségéről ismert Dörner György színházigazgatói megbízását vissza akarja vonatni. Mint ismert, a főpolgármester már 2019-ben azt nyilatkozta: „Dörner György biztos nem nyeri meg a következő pályázatot”.

Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.