A világon egyedülálló az FBI–NNI Nemzetközi Egység

A világon egyedülálló FBI–NNI Nemzetközi Egység szorította ki végleg Budapestről Szeva bácsit, valamint fogta el az USA-ban az alvilági bandaháború kirobbantóját, Kisbandit, azaz Lakatos Andrást. Ez csak két sikeres nyomozás az egység működésének 23 éve alatt. Jelenleg nyolc magyar nyomozó és három amerikai ügynök dolgozik az amerikai nagykövetségen és az NNI-ben lévő közös irodájukban.

2023. 03. 25. 6:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FBI–NNI Nemzetközi Egység újabb sikeréről számoltak be a minap Miskolcon, egy miskolci fegyveres rabló amerikai elfogása apropójából. A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), de azt kevesen tudják, hogy az FBI budapesti állandó jelenléte még Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején, 1999-ben merült fel. A miniszterelnök ekkor találkozott a Budapestre egyszerre érkező George Tenettel, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Hivatalának (CIA) igazgatójával, valamint Louis Freeh-sel, az FBI akkori igazgatójával.

A megbeszélésen a térséget érintő terrorizmus, pénzmosás mellett szó esett a nemzetközi szervezett bűnözés elleni közös fellépésről, különös tekintettel az orosz pénzmosás, illetve a Szemjon Mogiljevics-ügy magyarországi vonatkozásaira. 

Az FBI–NNI Nemzetközi Egység egyik nagy fogása volt tavaly a drogbanda felszámolása (Fotó: Police.hu)

Az éjszakai életben Szeva bácsiként ismert Mogiljevics akkor már évek óta Budapesten élt, övé volt a Schwinn-Csepel kerékpárgyár, valamint a hadi- és űripari mágneseket gyártó Magnex. Amerikában pénzmosással vádolták, magyarországi kiszorítása tulajdonképpen a CIA és az FBI igazgatói budapesti látogatásának a következménye volt.

A magas szintű találkozót követően államközi egyezmény alapján 2000. február elején közös nyomozócsoportot hoztak létre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság keretein belül. Ferenczi László dandártábornok, az ORFK bűnügyi főigazgatója mutatta be akkor az új egységet. 

Hangsúlyozta, nem a magyar kormány kérésére, hanem együttműködés részeként hozzák létre az FBI-irodát, mindkét fél közös érdekei alapján. A különleges csoport feladata elsősorban az „orosz ajkú” maffia, a kelet-európai bűnözői csoportok – minden törvényes eszközt felhasználó – megfigyelése és felderítése volt. A tíztagú csoport magyar és amerikai rendőrökből állt. A technikát az FBI biztosította, míg a finanszírozást a magyar és az amerikai fél közösen vállalta.

Különösen a pénzmosásra, a fegyvercsempészetre, a pénzhamisításra és a kábítószer-kereskedelemre vonatkozó információkat gyűjtik, s az ezzel kapcsolatos ügyeket koordinálják az iroda munkatársai azóta is. Fontos, hogy az FBI-iroda munkatársai csakis a magyar törvények szerint járhatnak el. 

A különleges egység – a magyar rendőrség átszervezései nyomán – ma a bonyolult nevű, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozó főosztály erőszakos bűncselekmények elleni osztályánál FBI–NNI Nemzetközi Egység néven működik. 

Az egységben jelenleg nyolc magyar nyomozó és három különleges státusú FBI-ügynök dolgozik. Utóbbiak közül helyettes jogi attasé beosztásban jelenleg két különleges ügynök és egy elemző teljesít szolgálatot az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Az itt dolgozó FBI-ügynökök napi kapcsolatban állnak az FBI–NNI Nemzetközi Egység magyar nyomozóival, s megosztva dolgoznak az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén és a KR NNI Labanc úti főépületében, ahol saját munkaállomásokkal is rendelkeznek.

Az egység számos sikeres nyomozással büszkélkedhet. Szeva bácsi kiszorítása mellett nekik köszönhető az USA-ban bujkáló Kisbandi, azaz Lakatos András elfogása, majd hazahozatala. Kisbandit az 1996-ban Budapesten fellángoló bandaháború kirobbantójaként említik mind a nyomozók, mind az alvilág. A célkeresztben manapság inkább a csalásokkal és a pénzmosásokkal kapcsolatos felderítések állnak. Az amerikai ügynökökkel való jelenlegi együttműködés sikerességét jól példázza az a 2021-es akció, amelyben az FBI-tól kapott úgynevezett AMON-adatok alapján számoltak fel egy kiterjedt kábítószer-terjesztő hálózatot a magyar nyomozók.

Az AMON-ügy

Az AMON-ügy egy titkosított, az FBI által tervezett platformot takar, amelyről azt terjesztették, hogy a rendőrök biztosan nem férnek hozzá. Valójában azonban az FBI és az Europol együttműködésében egy magyar bűnszervezetet is sikerült leleplezniük. Az AMON kapcsán 2021 nyarán 11 gyanúsítottat fogtak el, majd a júniusi elfogások után júliusban is elfogtak három embert, akiktől 50 kilogramm marihuánát, 4 kilogramm kokaint és 40 liter amfetaminolajat foglaltak le. Az ügyhöz kapcsolódóan 2022. februárban is elfogtak két embert, akiktől 36 millió forintot, nagy értékű órákat, ékszereket, valamint háromezer ecstasy tablettát foglaltak le. Szintén az ügyhöz kapcsolódóan fogtak el egy férfit, aki az internetről rendelt hétezer ecstasy tablettát és négy kilogramm amfetamint. 

Borítókép: Az FBI–NNI Nemzetközi Egység részt vett az AMON-ügy megoldásában is; kábítószer-terjesztőket fogtak el. (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.