Kiss Ambrus: Már tárgyal a főpolgármester a hitelekről

Az általános főpolgármester-helyettes nem érti a pénzügyminiszter által bemutatott számokat Budapest helyzetével kapcsolatban.

2023. 04. 20. 16:09
Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érti azokat a számokat a főpolgármester-helyettes, amelyeket megfogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter Budapest helyzetével kapcsolatban − derült ki Kiss Ambrus mai tájékoztatóján. 

Kérdésünkre elmondta a délutáni háttérbeszélgetésen − amikor arról érdeklődtünk, mi a véleménye Varga Mihály kijelentéséről, miszerint a főváros anyagi helyzetét a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti −, 32 milliárd forint az állami normatívája Budapestnek, és nem érti, hogy a pénzügyminiszter miért 46 milliárdról szólt bejegyzésében.

Karácsony Gergely helyettese hozzátette: ki kellett fizetni a közösségi közlekedésben a pandémia alatti költségeket, a kieső bevételeket pótolni, abban nem segített az állam. − Ha valaki keresi, hol a pénz, itt megtalálja − fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Ismét beszélt arról, hogy mennyit növekedett az elmúlt években a szolidaritási hozzájárulás, és hogy a 19 százalékos kamatláb mellett nem olcsó finanszírozni a korábban felvett hiteleket sem. 

Most miért perelünk? Azért, mert Budapest az egyetlen az országban, amely nettó finanszírozó: amit kap, annál többet kell fizetni szolidaritási hozzájárulásként. Ezt mi nem tartjuk törvényesnek

− állította Kiss Ambrus.

Mindezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón úgy fogalmazott: a szolidaritási adó nem a kormányé, hanem a szegényebb településeké. A kormány ebből egyetlenegy fillért sem lát. Szerinte a Tarlós István előző főpolgármester által megtakarított pénzt a főváros elköltötte. Úgy látja, nem helyes, ha egy önkormányzat nem fizet adót. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros 2023-as költségvetési rendelete szerint az iparűzésiadó-bevétele több mint 76 milliárd forinttal növekszik. 

A háttérbeszélgetésen a főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: véget értek az egyeztetések azzal a banki konzorciummal, amely fejlesztési hitelt ad a fővárosnak, s aminek az összege 16, 6 milliárd forint. Mint mondta, ha a közgyűlés megszavazza, már csak a kormány engedélye kell hozzá, hogy felvegyék azt. Szerinte ez is az úgynevezett túlélő program része. Hozzátette: ha megkapják, akkor le is tudják hívni, és a már leköltött pénzek visszapótlására is fel tudják használni.

Kiss Ambrus megemlítette az úgynevezett ígérvények, kintlévőségek behajtását: szerinte Budapest nem kapott rezsitámogatást, valamint a Lánchíd felújításához a 6 milliárd forintos hozzájárulást is várják a kormánytól és a trolibuszok beszerzésének összegét is. Utóbbi része az uniós operatív programnak. Mint mondta, ez 11 milliárd forint, amelyet ki kell fizetniük nyár végéig. Elmondta azt is, hogy adó-átütemezéseket is akar a főváros, külön tekintettel a szolidaritási adóra, valamint energiamegtakarítási programot tovább viszik. 

A jövő heti Fővárosi Közgyűlés tárgyal a Horn Gyula sétány elnevezésének jogszerűségéről. Kiss Ambrus hangsúlyozta: kitartanak a korábbi álláspontjuk mellett, hogy az elnevezés jogszerű volt. 

A Városliget örökségvédelem alá helyezésének kérdéséről a főpolgármester-helyettes lapunknak későbbre ígért tájékoztatást. 

 

Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.