Jó hír a nyugdíjasoknak, idén nyáron is rendkívüli nyugdíjemelés jöhet

Korrekciós nyugdíjemelésre számítanak a nyugdíjasok, ami újabb 200-300 milliárd forintos plusz elkölthető jövedelmet jelenthet.

Forrás: infostart.hu2023. 05. 09. 8:44
null
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrekciós nyugdíjemelésre számítanak a nyugdíjasok, mivel a 13. havi juttatás sem volt képes ellensúlyozni a magas nyugdíjas inflációt 

– hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Farkas András. A nyugdíjszakértő felidézte: idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, mert a kormány előrejelzése szerint 2023-ban ekkora lesz az éves infláció. Ez az adat került be a költségvetési törvénybe és az új konvergenciaprogramba is. Ezt a mértéket azonban a nyugdíjas szervezetek és az összes érintett nyugdíjas is kicsit kétkedve fogadja, tekintettel arra, hogy a nyugdíjas infláció 26 százalék fölött volt az év első három hónapjában. Vagyis a 15 százalékos januári emelés – még ha ideszámítjuk a februárban kézhez kapott 13. havi nyugellátást is – nem képes ellensúlyozni ezt a nagyon magas nyugdíjas inflációt – mutatott rá.

Évközi rendkívüli korrekció jöhet

Felidézte, hogy tavaly júliusban, tavalyelőtt pedig júniusban volt évközi rendkívüli korrekció, és a nyugdíjtörvény egy novemberi újabb felülvizsgálatot is előír, ha még az esetleges időközi korrekcióval együtt sem érné el az emelés az infláció mértékét, akkor visszamenőlegesen, január 1-jétől kell újabb pluszpénzt számolni és utalni. 

Meglátása szerint ezúttal a korrekció körülbelül 4-5 százalék mértékű lehet, de előfordulhat, hogy két részletre elosztják, nyár közepén és novemberben is emelhetnek.

Hozzátette, a nyugdíjasok 12 havi ellátására vetítve az összesített pluszjövedelem eddig nagyjából 1100 milliárd forintot tesz ki. Erre kell még rávezetni a pótlólagos emeléseket, ami százalékkal számolva újabb 200-300 milliárd forintos plusz elkölthető jövedelmet jelenthet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.