„Mióta szülő vagyok, tudom, hogy minden napomnak volt értelme”

Ma van a szülők nemzetközi napja, a KINCS konferenciáján a szülők és a pedagógusok gyermeknevelésben betöltött szerepét vizsgálták.

2023. 06. 01. 10:50
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon megvan az összhang a szülők és a pedagógusok között – jelentette ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) mai műhelykonferencián Rétvári Bence. 

Fotó: Teknős Miklós

A Belügyminiszter miniszterhelyettese szerint biztonságot is jelentenie kell az iskolának, és nevelésben is összhangba kell lennie azzal az ott elhangzottaknak, amit a szülő elvár. 

– A gyermekek iskolai nevelése kapcsán nem csak a pedagógusok hanem a szülők véleményét is kikéri a kormány – mondta Rétvári Bence. Hozzáette: Több mint 130 ezer szülő válaszolt a digitális kérdőívre, amiben a kormány kikérte a szülők véleményét. Az eredmények alapján a magyar szülők nagy többsége elégedett volt azzal, amit a gyerekük az iskolában kapott. 

– Ezért volt fontos a gyermekvédelmi népszavazás, amelyen a szülők is elmondhatták, hogy fontosnak tartják, hogy mivel találkozzanak gyermekeik az iskolákban – jelezte Rétvári Bence. 

A miniszterhelyettes szerint fontos, hogy minél többet tudjanak a gyerekekkel foglalkozni a tanárok, és minél kevesebbet kelljen a papírmunkával bajlódniuk. Az új pedagóguséletpályamodell-törvény – ami még mindig társadalmi egyeztetés alatt van – ezt a célt szolgálja. 

Az óraszámban nincs változás a tervezetben. A kötelező minősítés, az önértékelés és az egyéni pedagógusi tanfelügyelet pedig megszüntetésre kerül a mostani változat szerint. 

Emellett átalakul a bérezés, teljesítményalapú lesz. Több százezer forintos többlet is jelentkezhet a fizetésekben azon tanároknál, akik többet foglalkoznak a rájuk bízott gyermekekkel. 

 

Ki az, akivel a szülők megosztják a nevelés feladatát?  

Ezt a kérdést kell feltenni a politikus szerint, mert a 3. betöltött év után minden gyermekre ez vár. Addig – vagy ha bölcsődébe járnak, akkor 1,5–2 éves korukig – kizárólag a szülők, elsősorban az anya feladata a nevelés. – Amikor tovább tudjuk adni, amit a szüleinktől kaptunk, akkor válunk szülőkké – jelentette ki ezzel kapcsolatban az államtitkár

– Ez a legnagyobb csoda, aki szülővé vált, az tudja – jelezte Rétvári Bence. Az államtitkár néhány személyes történtet is megosztott, gondolatait úgy zárta: 

Mióta szülő vagyok, biztos vagyok abban, hogy minden napomnak volt értelme.

Fotó: Teknős Miklós

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy nem lehet annál felemelőbb érzést tapasztalni, amikor az ember belenéz a saját gyermeke szemébe.

– Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni – vélekedett egy közmondást idézve az államtitkár.

Elmondta, hogy 2010 óta több mint 30 féle családtámogatási intézkedést vezettek be, ezeknek a célja az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. A támogatások nagy része az adórendszeren keresztül jut el a családokhoz, így kiváltva a segélyezésalapú szociálpolitikát.

Hornung Ágnes kiemelte a magyar védőnői hálózat fejlesztését, ami szintén egyedülálló Európában, és nagy segítséget nyújt a gyermeket nevelőknek.

A konferencián bemutatott kutatás szerint a gyermekek nevelése szempontjából az édesanyák és az édesapák szerepe a legjelentősebb a megkérdezettek szerint. Őket követik az alsós tanítók és az óvodapedagógusok.

A gyermekek tanításában is az édesanyákat és az édesapákat tartják legfontosabbnak a magyarok, őket szorosan követik a tanárok.

A teljes kutatás a KINCS oldalán elérhető.

Az eseményen jelentették be, hogy megalakult a Nagyszülők a Jövőért Egyesület, amelynek elnöke, Michl-Palotai Krisztina a megváltozott nagyszülői szerepekről beszélt bemutatkozó előadásában. Személyes példával is alátámasztotta, hogy az unokák meghosszabbíthatják a nagyszülők életét.

Borítókép: Ma van a szülők nemzetközi napja (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.