Volt rendőrök által irányított bűnbandáig érnek a háromszázmilliós droglabor szálai

A Jobbik egykori rendvédelmi szakértőjéhez, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt alezredeséhez és milliárdos áfacsalási ügybe keveredett bandájához köthető az a két magyar férfi, akiket ma ítélt hosszú börtönévekre a bíróság – tudta meg a Magyar Nemzet. Utóbbi férfiak a jogerős döntés szerint egy szerb társukkal együtt háromszázmilliós droglabort működtettek Fejér vármegyében. A volt főrendőr által vezetett bűnszervezet ellen pedig egy közös lengyel–magyar nyomozócsoport vizsgálódik.

Pámer Dávid
2023. 07. 11. 18:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 kora nyarán két magyar és egy szerb férfit értek tetten a hatóságok a Fejér vármegyei Tordason, ahol egy házban komoly droglabort működtettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kábítószer-bűnözés elleni osztálya, valamint a bűnügyi bevetési osztály nyomozói összesen háromszázmillió forint értékű metamfetamint találtak, amiből minimum 100-150 kilogramm amfetamint tudtak volna előállítani. A házban elfogták a szombathelyi B. Pétert és a budapesti P. Gusztávot, illetve 51 éves szerb társukat. Egy Tordas melletti parkolóban pedig egy negyedik személyre, a szigetszentmiklósi Sz. Ferencre csaptak le. A nyomozók a házban negyven liter nagy tisztaságú, hígítatlan metamfetamint, tizenkét liter már bekevert, metamfetamint tartalmazó folyadékot találtak, valamint száz liter folyékony vegyi anyagot. Ezenkívül a rendőrök lefoglaltak kettő gáz- és riasztó fegyvert, egy légpisztolyt és flóbert pisztolyt, valamint három autót, közel háromszázezer forintot, négyszáz eurót és több mint kétezer szerb dínárt.

Sz. Ferencből végül nem lett vádlott, a másik három érintettet kábítószer-kereskedelem bűntette miatt pedig információink szerint ma jogerősen elítélte a Győri Ítélőtábla. 

B. Péter tizenöt, P. Gusztáv tíz év fegyházat kapott, míg a szerb állampolgárt tizenegy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

P. Gusztáv

 

Milliárdos áfacsalásig és volt rendőrökig érnek a szálak

Az ügy érdekessége, hogy információink szerint a két magyar elítélt, B. Péter és P. Gusztáv is köthető ahhoz a nemesfémekkel üzletelő, egykoron milliárdos áfacsalásban utazó társasághoz, amely ellen már egy közös lengyel–magyar nyomozócsoport is vizsgálódik. Utóbbi ügyben egy kiugrott bandatag tett Magyarországon és Lengyelországban is feljelentést, amelyből az is kiderült, hogy a szervezet tagjai között két volt, a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) dolgozó főrendőr is szerepel, de a feljelentés szerint a csapathoz tartozott korábban a Jobbik egykori, parlamenti mandátumáról azóta már „magánéleti okok” miatt lemondott politikusa, Staudt Gábor is, akiből a bűnbanda belügyminisztert akart csinálni. 

Az egyik főrendőr, F. László, aki a banda irányítója volt, Staudtot régről ismeri, hiszen korábban bizalmasa és tanácsadója is volt az egykori országgyűlési képviselőnek.

F. László emellett évekkel ezelőtt a Jobbik rendvédelmi szakértőjeként is feltűnt.

Tőrbe csalták az egyik bűntársat

Úgy tudjuk, az áfacsaló társasághoz B. Péter még 2013 környékén csatlakozott, aminek az előzménye, hogy a banda kapcsolatba akart lépni a későbbi vásárlójukkal, akinek a lengyelországi Legnicában lévő üzletébe szállítottak ki több tíz tonna ezüstöt és más egyéb nemesfémeket.  A lengyel kapcsolatot egy bizonyos P. Bálint szerezte a bűnszervezetnek. A lengyel férfihez 2013 második felében számos alkalommal ki is utaztak Lengyelországba, aki ellen nem sokkal utána a helyi maffiaellenes egység kérésére körözést adott ki a bíróság. Informátorunk szerint P. Bálint kérésére párszor a csapattal B. Péter is Lengyelországba utazott, ám 

a volt alezredeseknek idővel teherré vált a férfi: tudni lehetett, hogy milliárdokat fognak kaszálni az áfacsalással, a pénzen pedig nem akartak osztozni.

Kapóra jött, hogy B. Pétert itthon egy gazdasági bűncselekmény miatt körözni kezdték, és bujkálnia kellett. F. Lászlóékban azonban feltétel nélkül megbízott, akik egyik nap elkísérték abba a hostelba, ahol álnéven lakott. Másnap reggel az NNI célkörözési alosztálya elfogta B. Pétert.

 

Megfenyegették a koronatanút

A drogügy másik érintettje, P. Gusztáv úgy kapcsolódik az F. László-féle társasághoz, hogy értesüléseink szerint rajta keresztül üzentek a bűnbanda ellen feljelentést tevő személynek, hogy álljon le, és ne beszéljen többet se a hatóságoknak, se a sajtónak. A feljelentővel a lengyel kapcsolatot összehozó P. Bálint is beszélni akart, miután kettejük között is volt egy lezáratlan vita. P. ugyanis a sértett szerint 52 millió forinttal rövidítette meg a banda később kipakoló tagját. Ezt igazolja a megbeszélésen titokban készült hangfelvétel is, amely több érdekes részletet is tartalmaz, ami a rendőrség figyelmét is felkelthette, hiszen P. Bálintot csalással gyanúsították meg, sőt a bíróság jogerősen el is ítélte őt. További csavar a történetben, hogy még a rendőrségi nyomozás során az elítélt férfi többek között B. Péterrel akarta bizonyítani igazát, ami olyan „jól sikerült”, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság hamis tanúzás miatt indított nyomozást. 

Borítókép: A rendőrök B. Péter lakásán kutatást tartottak, ahol egy maroklőfegyvert találtak és foglaltak le (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.