Hornung Ágnes: A kormány a háborús időkben is megvédi a fiatalok támogatásait

Az államtitkár kiemelte: a 2010-es családbarát fordulat óta a magyar családtámogatási rendszerbe több mint harminc intézkedést vezettek be.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 11:26
HORNUNG Ágnes
Zánka, 2023. június 10. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelõs államtitkára a nyári táboroztatási idõszakról tartott sajtótájékoztatón, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány zánkai szezonnyitó partnertalálkozóján 2023. június 10-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a háborús időkben is megvédi a fiatalok támogatásait: továbbra is biztosítja nekik a személyijövedelemadó-mentességet, az ingyenes nyelvvizsgát és KRESZ-vizsgát, az adókedvezményeket, a diákhitel-kedvezményeket, az otthonteremtési és családalapítási támogatásokat − írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.

Hornung Ágnes a fiatalok világnapja alkalmából közzétett bejegyzésében kiemelte, magyar és nemzetközi felmérések szerint a fiataloknak manapság a biztonság és a kiszámítható jövőkép a két legfontosabb érték; céljuk, hogy olyan országban éljenek, amelyben biztosítottak a feltételek a tanuláshoz, a munkavállaláshoz, az önálló életkezdéshez, a családalapításhoz, és ahol adottak a lehetőségek képességeik és tehetségük kibontakoztatásához.

A 2010-es családbarát fordulat óta a magyar családtámogatási rendszerbe több mint harminc intézkedést vezettek be, amelyek jelentős részét kifejezetten a fiatalok számára hozta létre a kormány. Alapvető cél, hogy a házaspárok minél fiatalabb életkorban vállaljanak gyermeket, mert így nagyobb az esélye a testvér(ek) megszületésének

 − hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hornung Ágnes hangsúlyozta, a kormányzat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fiatalok a szakma kitanulása után vagy felsőfokú tanulmányaik befejeztével − akár már az alatt is − a saját lábukra állhassanak. Ezt segíti 2022-től, hogy több mint háromszázezer dolgozó, 25 év alatti fiatal veheti igénybe az szja-mentességet, így az átlagbér erejéig bruttó bérük egyben a nettó bérük is.

Idén bővültek a családtámogatások is: 

harmincéves korukig szja-mentesség illeti meg a gyermeket vállaló nőket, valamint a teljes fennálló diákhitel-tartozásuk visszafizetése alól is mentesülnek azok a harminc év alatti édesanyák, akik felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követően két éven belül családot alapítanak 

− tette hozzá az államtitkár.

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2023 végéig a jelenlegi feltételekkel igényelhető, 2024. január 1-jétől azonban a babaváró támogatást emelt összegben, 11 millió forintig kérhetik azok a házaspárok, ahol a feleség harminc év alatti. A jövőben is megmarad a diplomás gyed, az első házasok adókedvezménye, a családi adókedvezmény, a KRESZ-vizsga- és a nyelvvizsga-támogatás − írta az államtitkár, megjegyezve, hogy az ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségével eddig már 166 ezren jutottak hozzá a jogosítványhoz, a nyelvvizsga-támogatásnak köszönhetően pedig már 165 ezer fiatal tette le első nyelvvizsgáját.

Hisszük, hogy hazánk jövőjét a fiatalok írják, ezért célunk, hogy minden eszközzel támogassuk azokat, akik családban képzelik el a jövőjüket 

– fogalmazott Hornung Ágnes.

Az ENSZ közgyűlése 1999 decemberében hagyta jóvá a fiatalok ügyeiért felelős miniszterek világkonferenciájának javaslatát, hogy augusztus 12. legyen nemzetközi ifjúsági nap. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok társadalomban betöltött szerepére, jogaikra, kötelességeikre és a mindennapi problémáikra.

 

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára  a nyári táboroztatási időszakról tartott sajtótájékoztatón, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány zánkai szezonnyitó partnertalálkozóján 2023. június 10-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.