Ellepik az adathalász csalók az online piacteret

Egyre gyakoribb az eladók átverése az online piactereken, az év eleje óta közel ezer alkalommal indult büntetőeljárás a felhasználók kárára elkövetett adathalász csalások miatt. A rendőrség szerint a sértetteknek okozott kár összege eltérő, tízezer forinttól akár több tíz millióig is terjedhet.

2023. 09. 14. 4:50
Rear,Photo,Of,Smart,Skilled,Introvert,Tester,Write,Typing,Operating
2087017462 Fotó: Roman Samborskyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online piacterek, webáruházak népszerűségének növekedésével egyre nagyobb számban növekszik az internetes visszaélések száma is. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata lapunkat arról tájékoztatta, hogy egyebek mellett a Jófogás, a Marketplace és a Vinted weboldalak vonatkozásában 2023. január 1-jét követően 955 büntetőeljárás indult a felhasználók kárára elkövetett adathalász csalások miatt.

Az ilyen trükközések során a kiberbűnözők hamis vásárlási szándékkal tévesztik meg a felhasználókat, elhitetve, hogy valóban érdeklődnek a meghirdetett termék iránt. Az internetes csalók a vásárláshoz e-mail-címet kérnek, amelyre az eladó később egy olyan üzenetet kap, amely látszólag a weboldaltól érkezik. Az e-mailben az áll, hogy a terméket már kifizették, a megrendelő pedig a rendelés megerősítését kéri, amelyet az eladó egy, az üzenetben található linken keresztül tud megerősíteni. A linkre kattintva az eladó a csalók által generált hamis, bár az ismert cég honlapjához nagyon hasonlító weboldalon találja magát, ahol a bankkártyaadatait kérik el. Mivel ez a hamis oldal a valódi banki oldalnak továbbítja a felhasználó adatait, az eladó rövidesen megkapja a bejelentkezési kódot, amelynek szintén a megadását kérik. Ennek eredményeként a kiberbűnözők bejutnak az ügyfél banki profiljába, és a számláján lévő pénzhez is hozzáférnek, amelyet azonnal elutalhatnak, ellophatnak. A rendőrség szerint a sértetteknek okozott kár összege eltérő, tízezer forinttól akár több tízmilliós tételig is terjedhet. 

Az ORFK közölte azt is, hogy a büntetőeljárások folyamatban vannak, a nyomozás érdekére való tekintettel azokról nem áll módjukban bővebb tájékoztatást adni. 

A csalók beazonosítása érdekében azonban kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a sértett mihamarabb feljelentést tegyen, valamint a bűncselekményhez kapcsolódó összes e-mailt, sms-t vagy egyéb platformon érkező üzenetet, akár képernyőfotót, átadjon a hatóságoknak

 – jelentették ki.

Bár a csalók módszerei egyre kifinomultabbak, több jel is árulkodhat arról, hogy adathalász e-maillel van dolgunk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatása szerint az adathalász oldal legfőbb árulkodó jele, hogy a böngésző címsorában nem a cég hivatalos honlapjának hivatkozása szerepel, legfeljebb csak egy ahhoz hasonló URL-cím. A weboldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal, azaz kevésbé védett az adatlopással szemben, ha az URL-címé­ben https helyett csupán http szerepel. Gyanúra ad okot az is, ha az üzenet szövegét rossz magyarsággal, helytelen megfogalmazásokkal, oda nem illő szavakkal írták meg, illetve ha a szolgáltató hivatalos weboldaláéval nem egyezik meg az oldal kinézete, más betűtípust, arculati elemeket vagy hibás jogi nyilatkozatot használnak.

Az internetes csalásokról részletesebben a KiberPajzs nevű oldalon tájékozódhat. 

Borítókép: Illusztráció: (Fotó: Roman Samborskyi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.