Róka támadt rá egy emberre Óbudán + videó

Róka támadt egy férfira az óbudai Holdudvar parkban. A veszettség tüneteit mutató állat először barátságosnak tűnt, majd vasakat harapdált, végül emberre is támadt.

Forrás: METROPOL2023. 10. 25. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudai Holdudvar parkban támadt egy róka egy ott sportoló lakóra. Az állat nemcsak egyszerűen furcsán viselkedett, de agresszív, támadó módon reagált a park területén. A támadások során szerencsére senki sem sérült meg, azonban a hatóságok óvatosságra intik az ide látogatókat.

A veszettség tüneteit mutató rókával való találkozásról egy férfi számolt be a Metropolnak, aki a parkban gerinctornát végezve találkozott a ragadozóval. A Holdudvar park kondigépeihez ment erősíteni a lakó, amikor észrevette, hogy a közelében egy állat szaladgál. Kezdetben arra gondolt, hogy biztos egy kutya az, hiszen a parkot rengeteg gyermek és kutyás is használja, majd észrevette, hogy egy róka. Az állat olyan négy-öt méterre közelítette meg, teljesen szelídnek tűnt, figyelte őt, de a napi mozgását végző férfi nem akart vele foglalkozni. A róka azonban követte őt, hiába ment arrébb. Aztán egyre közelebb ment hozzá az állat, de mikor odakapta a tekintetét, megtorpant.

Közben a róka olyan tüneteket produkált, amit a férfi maga sem értett:

Harapdálta a vasat, nem is értettem, hogy miért, gondoltam, kitöri a saját fogát. Aztán amikor nem néztem oda, közelített, de amikor ránéztem, megtorpant. Inkább átmentem a park másik részére, de jött utánam.

Majd egyik pillanatról a másikra agresszívvá vált, támadó pozícióba helyezkedett és vicsorított. Elkezdett sebesen a férfi felé rohanni, aki – mivel más megoldást nem látott – az utca porát rúgta a támadó állatra, miközben gyorsan hátrébb lépett. Az állat megtorpant, ahogy elvakította a por, azonban pár pillanat múlva újra támadt, így még egyszer rá kellett rúgnia a port, mire a róka meghátrált. Így egy bő arasznál nem került közelebb a férfi végtagjához.

Íme egy veszett rókáról készült videó:

 

A veszettség halálos betegség

Az eseményeket követően a férfi azonnal értesítette a hatóságokat a veszélyes állatról, és felhívta a közösség figyelmét, hogy a róka könnyen lehet, hogy veszett volt.

Lehet, hogy veszett volt ez a vadállat, amely a semmiből támadt meg engem, miközben teljesen ártalmatlannak tűnt

– nyilatkozta a férfi, aki nagyon helyesen cselekedett, hogy bejelentette, hiszen a veszettség egy potenciálisan halálos betegség. Ez a róka a túlzott barátságos viselkedésével, majd a vasak harapdálásával és a hirtelen dühkitöréseivel a veszettség tüneteit produkálta.

A veszett állat a nyálával és harapásával terjeszti a vírust, ami az idegeken keresztül gyorsan (néhány napon belül) eléri és tönkreteszi a központi idegrendszert.

Ha nem kap a megharapott ember azonnal védőoltás-sorozatot, hanem megjelennek az első tünetek (öklendezés víz láttán – hidrofóbia), attól kezdve a betegség halálos kimenetelű.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.