Amerikai pénzen oknyomoz a dollármédia

Orbán Viktor lengyel propagandistájának leleplezése címmel jelent meg egy komolynak szánt, de valójában bagatel megállapításokkal operáló „oknyomozó” anyag egy alig ismert angol nyelvű weboldalon, a Vsquare.org-on. Az írást az összes hazai baloldali sajtó egy csapásra átvette. Az oldalról kiderül: számos magyar baloldali újságíró részt vesz az oldal munkájában. A portál magát függetlenként aposztrofálja, a támogatók között azonban a globalista baloldal szponzorai vannak.

2024. 01. 29. 10:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor lengyel propagandistájának leleplezése címmel jelent meg egy komolynak szánt, de valójában bagatel megállapításokkal operáló „oknyomozó” anyag egy alig ismert angol nyelvű weboldalon, a Vsquare.org-on. A Tűzfalcsoport utánajárt, hogy ez az eddig ismeretlen „oknyomozó” portál miért is kezdett hirtelen Orbánnal, a lengyel választásokkal és Magyarországgal foglalkozni, és ismert szereplőkre bukkantak, akik mindig feltűnnek olyan projektek körül, amelyeket Amerikából is finanszíroznak. A már említett Vsquare.org az Orbánról és a lengyel propagandistákról szóló cikkében azt sejteti, hogy Orbán a lengyel választásokba is beavatkozott. Erre bizonyítékként az „oknyomozó” portál azt hozza fel, hogy

  • a magyar miniszterelnököt lengyelek is követik,
  • a magyar miniszterelnök posztolt a Twitter-oldalára a lengyelekről,
  • illetve, hogy van egy lengyel Twitter-oldal, ami egyetért a magyar kormány politikájával, és ott a magyar kormányt dicsérő posztok jelennek meg.


A cikk nagyjából ezekkel a tézisekkel próbálja bizonyítani, hogy hatalmas beavatkozás történt Orbán részéről a lengyel választásokba. A lengyel nyelvű, Orbán Viktor nevében készült Twitter-oldalnak semmi köze a magyar kormányhoz, ezt maga a miniszterelnöki hivatal, illetve a lengyel származású szimpatizáns is kijelentette. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint Orbán Viktor hivatalos közösségimédia-fiókjait a Miniszterelnökség online kommunikációs osztályán dolgozó négy ember kezeli, a lengyel fiók pedig nem hivatalos.

A lengyel férfi pedig magának „a híres oknyomozó” portálnak mondta el, hogy ezt csak szabadidejében és Orbán „rajongójaként” teszi, mindenféle ellenszolgáltatás vagy a magyar kormányhoz fűződő kapcsolat nélkül.

Tehát itt gyakorlatilag arról van szó, hogy valaki csinált egy lengyel nyelvű Orbán Viktor Twitter-csatornát, amin posztol. A Vsquare.org nevű „oknyomozó portál” pedig ezen felindulva tendenciózus sugalmazásokba kezdett a választásokba történő beavatkozások az orosz befolyás meg egyebek mentén.

 

A balos sajtó egyből átvette

Természetesen ezt az angol nyelvű cikket – ahogy lenni szokott – a budapesti balos lapok egyből átvették. A Vsquare.org hivatkozási alap a HVG-nél, a Telexnél, az Indexnél, a 444-nél és a 24.hu-nál is megjelent. Mint a Tűzfalcsoport írja:  ha valamit a globalista baloldal valamelyik weboldalán megírnak, akkor az szinte azonnal megjelenik az összes baloldali lap felületén. A portál megnézte, hogy pontosan kik és miért is csinálják ezt az angol nyelvű lapot, amelyiken szó szerint csüngenek a hazai balos újságírók. Az impresszumot böngészve ismerős nevekkel találkozunk, és a névsor magyarázatot ad sok mindenre.

Ők a magyar nyelvű szerzők:

  • Panyi Szabolcs – a Direkt36 munkatársa,
  • Bodoky Tamás – az Átlátszó főszerkesztő-alapítója,
  • Fülöp Orsolya – a Magyar Narancs és az Átlátszó munkatársa,
  • Zubor Zalán – az Átlátszó munkatársa,
  • Pethő András – a Direkt36 munkatársa,
  • Wirth Zsuzsanna – a Direkt36 munkatársa,
  • Szabó András – a Direkt36 munkatársa,
  • Márton Kamilla – a Direkt36 munkatársa,
  • Galavtis Patrik – a Klubrádió munkatársa.

A névsor magáért beszél. Klasszikus balos újságírók mellett a Direkt36 oknyomozó portál szinte összes munkatársa bedolgozik, vagy együtt dolgozik ezzel a külföldi lappal.

A Vsquare.org egyébként azt írja magáról, hogy ők egy hiteles oknyomozó újság, akik küzdenek a dezinformáció és a befolyásolási kísérlet ellen.

Szerintük: „Közép-Európában a populizmus és a társadalmi polarizáció erősödik, a független újságírás tere pedig évek óta szűkül. A régióra vonatkozó megbízható információk jövője forog kockán. Küldetésünk: hogy tényekkel ellenőrzött, mélyreható tudósítást nyújtsunk Közép-Európa fontos témáiról (…), amelyek felhívják a figyelmet a közép-európai régiót érő kritikus veszélyekre. A mi történetünk A »VSquare« név a »V4«-ből származik, amely a visegrádi négyek országcsoportjának rövidítése, amely Csehországból, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából áll.”

Természetesen függetlenek is, mint írják: 

tevékenységünk támogatásához támogatást és egyéni adományt is elfogadunk, de szerkesztői döntéseinket teljesen függetlenül hozzuk meg. Áthatolhatatlan falat tartunk fenn szerkesztői döntéseink és a támogatók között. Nem függünk az értékesítéstől vagy a reklámtól. Mi non-profit, függetlenek, nyomozók vagyunk, és az újságírás iránti szenvedély vezérel bennünket.

A Tűzfalcsoport ennek apropóján megvizsgálta, hogy kiktől is kapnak támogatást. Nem meglepő módon elég keményvonalas amerikai szervektől, mint például a NED-től (National Endowment for Democracy), a German Marshall Fundtól vagy éppen a Soros által is pénzelt European Data Journalism Networktől. A NED-ről már nagyon sokszor írtunk, ők voltak azok, akik a magyar baloldal mögött is felsejlettek. Őket a köznyelv csak a CIA meghosszabbított karjának titulálja. Sőt, erről maga az amerikai szervezet egyik alapítója – Allen Weinstein – beszélt, aki szerint „amit ma csinálunk, annak nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta.” A NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön, az amerikai titkosszolgálat rajta keresztül próbált már a ”90-es évek óta kormányokat megbuktatni, különböző országok belügyeibe beavatkozni.  

Borítókép: Soros György (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.