Érdemes figyelniük a cégtulajdonosoknak, a jövő hónaptól elektromosautó-vásárlásra pályázhatnak

Bejelentette az elektromosautó-vásárlási pályázat végleges feltételeit a kormány.

Forrás: Portfolio2024. 01. 05. 16:28
elektromos autó, e-autó, elektromos töltőállomás Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette pénteken a kormány az elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlását segítő végleges uniós pályázati szabályokat, és egy hónap múlva, február 5-én ki is nyílik a 30 milliárd forintos támogatási keret. Az anyagból kiderült, hogy a budapesti cégek 10,8 milliárd forintos keretre pályázhatnak, vidéki cégek pedig 19,2 milliárdra, és összesen legfeljebb 9375 darab projekt támogatható – írja a Portfolio.

A végleges felhívás kapcsán kiadott ma egy közlemény az Energiaügyi Minisztérium, amelyben rögzíti, hogy

csak gazdasági társaságok pályázhatnak tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami támogatásra. Egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forint támogatás nyerhető el. A pályázat február 5-től 13 hónapon át lesz nyitva (illetve a keret kimerüléséig).

A felhívás alapján magyarországi gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások pályázhatnak támogatásra a gépjármű-kereskedők és -kölcsönzők kivételével. A flottaszolgáltatók külön programban vehetnek majd fel kedvezményes hitelt elektromos gépjárművek beszerzésére.

A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10–49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50–249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.

Az egy cégre eső minimális támogatási érték tehát 2,8 millió, a maximális elnyerhető forrásmennyiség pedig 64 millió forint. 

A program finanszírozását az energetikai intézkedéseket és beruházásokat magába foglaló REPowerEU-fejezetben rögzítettek szerint a nemzeti Helyreállítási Terv hitelrésze biztosítja. Az Energiaügyi Minisztérium által kidolgozott tervezet tavaly decemberben kapott uniós jóváhagyást, és azt is megemlíti a tárca, hogy 2023 végén már meg is érkezett az első utalás Brüsszelből közel 300 milliárd forint értékben. Azt is megjegyzik, hogy a kormány a REPowerEU-keretből önálló pályázatot indít majd a hazai elektromos töltőhálózat bővítésének támogatására is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.